📌 小肥羊 - 荃灣眾安街55號大鴻輝(荃灣)中心20樓🗓(4/11) 星期六 ⏰ 中午12:30左右 💈特式:小肥羊曾經係香港極之受歡迎,當時開左唔少分店,風頭一時無兩,但時至而家只淨返荃灣一間店,可能因為佢地已將重點放係新嘅連鎖店「快樂小羊」上,但我始終都係覺得小肥羊更為正宗同抵食。🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱食物:餐廳keep住有做任飲任食放題,分別為4個價位,午市最平$1️⃣4️⃣8️⃣就已經有交易,而家等我同大家講下🐏🥘味道先。🅰️餐 經典餐點 $1️⃣4️⃣8️⃣ - 因為小肥羊係已抵食為主,所以叫最平個set就性價比最高,而且呢個set已經有2款羊🐏 /1款牛🐮 /1款豬🐷 /2款海鮮,仲有出面自助吧超過70款配料任食,所以一定係性價比之冠。🥘湯底 - 佢地有經典清湯/經典麻辣/皮蛋芫荽/蕃茄湯底,同幾款鴛鴦共9款選擇,但我每次都係叫經典鴛鴦鍋,因為佢呢兩個湯底係同羊肉最夾。經典湯底入面有花椒/八角/當歸/丁香/枸杞/茴香/小茴香/龍眼肉等藥材,有好香藥膳味;另外,佢地個經典麻辣湯底真係都幾辣,係會越食越辣個種,如果怕辣但又想食嘅朋友,建議一早撈走部分辣椒,咁會有些許幫助。🐏羊肉 - 最平個s
📌 小肥羊 - 荃灣眾安街55號大鴻輝(荃灣)中心20樓
🗓(4/11) 星期六 ⏰ 中午12:30左右

🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱

經典鴛鴦鍋
部份辣椒

🐏羊肉 - 最平個set包左招牌AAA羔羊肉及香茜羊肉滑:羔羊肉正常水準,有輕微羊臊味,比一般酒樓火鍋個d羊肉片好百倍;羊肉滑淥完個肉質有d似山竹牛肉球,但羊臊味十分濃烈,我自己就好鍾意嗰浸羊臊味。

🐮牛肉 - 牛肉就得一款美國精品肥牛,就係普通係火鍋店食到嘅一般火鍋牛肉,反而佢地自助區有得攞嘅滑牛片比肥牛更加好食。

火鍋配料 - 火鍋配料放晒喺出邊自助區,種類都有6~70款,包括不同嘅蔬菜/菇菌類,仲有鮮雞件/滑牛片/豬紅/豬肚/豬皮/牛柏葉/吊桶/水魷魚及各色丸類。

☕️🍵🥤🧋🍺🍷🥃🍹🧉🍾🍶🥛
飲品 : 飲品都係自助形式,包括有罐裝汽水及茶,仲有清熱飲,種類就唔算好多,大約有10款。

🍽環境:餐廳位置食肆林立嘅荃灣大鴻輝中心,佔地係全層,所以地方好寬敞闊落,有大量卡位,而且可以枱之間嘅空間好足夠,仲有大量落地玻璃,采光好夠光猛,整潔程度就正正常常。

🤵🏻🤵🏻‍♀️🤵🏻‍♂️服務:全程只見到得兩名店員係舖面工作,但佢地都相當勤快及有禮,因為當時唔算爆場,所以兩個人做起來都仲應付到。

💰💸價錢:午市最平套餐只係$1️⃣4️⃣8️⃣,連埋加一費用,埋單一個人大約$1️⃣6️⃣0️⃣左右,價錢真心抵同高性價比。

🐲💬總結:我差唔多半年就會想嚟食一次,可能係因為出面火鍋店嘅羊肉片同小肥羊根本唔同一回事,所以每隔一段時間都會嚟食一次止下癮。

推薦指數:❤️❤️❤️❤️🤍
2023-11-04