2016-07-10 3302 瀏覽
今日跟為食妹去搵食~咁啱見到有新餐廳,我哋兩個不嬲鍾意食新嘢,見到裝修幾雅致,一於試下。餐具好靚呀!好有心思。用咁靚嘅餐具食嘢,個人都開心啲,啲嘢食係咪都會好食啲?菜膽雞燉鮑翅呢個一定要點!!菜膽雞燉鮑翅用咗好大片既真魚翅,加上瘦肉雞肉一齊拎去完燉,味道好鮮!魚翅一條條,粗身爽口, 整個燉湯味道清得嚟亦不失魚翅鮮味同肉香,重點係新開張只係$28,抵到爛!!清湯蝴蝶腩店員唔介紹都唔知道,呢煲蝴蝶腩望落好似牛腩,但係其實係豬肉嚟,好適合果啲唔食得牛肉嘅人。蝴蝶腩用咗胡椒辣椒同芫茜一齊煲,帶出蝴蝶腩嘅鮮味,胡椒辣椒有提鮮嘅作用。雖然落咗芫茜,但係芫茜味唔會好大,我自己麻麻地芫茜都接受到。清湯底胡椒味比較重,都幾惹味吖。蒜蓉粉絲蒸扇貝扇貝開邊蒸,加埋蒜蓉同粉絲,雖然係一般家常嘅煮法,但係鑊氣呢樣嘢都係要係街先食到。扇貝好新鮮,蒸出嚟鮮味濃郁,因為扇貝好厚肉,所以就算開咗邊,依然都好有咬口,而且火候控制得好,食落非常之淋,一啲都唔靭。粉絲吸收咗蒜蓉同埋元貝嘅鮮味,一啲都唔失色。燒腩仔燒腩仔有五層豬腩肉,肥瘦肉層次分明,所以口感好滑,完全唔會覺得肥膩。豬腩仔既皮係沙皮,我自己覺得個皮唔夠脆,但係配
菜膽雞燉鮑翅

!!
清湯蝴蝶腩
蒜蓉粉絲蒸扇貝
燒腩仔
燒腩仔有五層豬腩肉,肥瘦肉層次分明,所以口感好滑,完全唔會覺得肥膩。豬腩仔既皮係沙皮,我自己覺得個皮唔夠脆,但係配飯食都好滿足!