2011-05-02 55 瀏覽
多謝openrice比機會我參加試食會,我第一次參加咋,收到call時已經二話不說say yes出席啦7:10pm左右到達試食會,我係第三個參加者到達,雖然周邊人個個都唔識,但可以品嚐美食乜都唔怕啦,為食!哈哈一坐底我就望吓菜牌有咩食嘩........十二道菜,為咗呢十二道菜我係空肚嚟o架,希望塞得晒入我個肚而又唔會肥啦比我早到o既兩位先生小姐都係第一次嚟,心裡對佢哋講“nice to meet you”大約去到7:30pm差不多二十位試食會員到齊,大家都好準時,梗係啦有得食點會有人執輸呢事不而遲,openrice負責人簡單講講今次o既試食會並介紹名苑酒家負責人及大廚,酒家其中一個經理鄭經理喺我嗰枱負責介紹每道菜o既製造過程同埋食物來源,好似一個大廚咁勁登登登登~~第一道菜出場,咁大個女都未試過食翅要用筷子o架,每人有兩両,啲翅重多過啲湯呀,好過份喔翅好“林”身,原來呢啲就係翅,我真係孤柳寡聞(大笑十聲)呼~~好快就嚟第二道菜,重未見過咁大隻扇貝,每隻好似西餐湯羹咁大粒,食o既時候要用刀叉品嚐,真係超大粒呢,無可能一口食得晒。好爽口,個汁我唔知係咩,但唔會好鹹,啱啱好。聽鄭經理講未煮前

一坐底我就望吓菜牌有咩食

清宮明火雞煲翅
翅好“林”身,原來呢啲就係翅,我真係孤柳寡聞(大笑十聲
加拿大冰海帝皇貝
呼~~好快就嚟第二道菜,重未見過咁大隻扇貝,每隻好似西餐湯羹咁大粒,食o既時候要用刀叉品嚐,真係超大粒呢,無可能一口食得晒。好爽口,個汁我唔知係咩,但唔會好鹹,啱啱好。聽鄭經理講未煮前重大隻o架,超誇張喔
意大利砵酒焗珍寶蠔
剛開始時,鄭經理提醒我哋食呢個菜時唔可以斯文,一定要用手拿住食至夠滋味。我好聽話,唔理得咁多,一啖咬落去吧!雖然係炸,但唔覺得好油,因為連埋塊生菜一齊食,隻蠔大唔在講,唔會有平時食蠔嗰種少少腥o既味道,不過我就食唔出有什麼砵酒味,我不是食神
heheee
食完有一杯飲品係用楊桃汁加檸檬皮製成,酸酸地飲咗無咁“漏”,得好細杯,我想飲多啲都無
蠔皇扣三頭鮑(玉掌伴)
重頭戲出場啦,大廚喺我哋面前即場煮比我哋,呢個時候openrice負責人出場問問題,如果答啱咗會將三頭鮑升grade成一頭鮑
問問題前酒家負責人講解有關鮑魚o既事,若然我無記錯個問題:邊兩個國家o既乾鮑係最貴、最出名呢?我本來心裡估係日本同澳洲,原來答案係:日本同中東(到底我有冇記錯呢
)曾經睇無線節目華麗明星賽話靚鮑魚用刀切時係會黐刀......鮑魚唔靭,好容易咬開,玉掌都唔遜色,不過我嫌“林”咗少少,個鮑汁濃得嚟唔會好鹹good!
頭抽生煎澳洲大老虎蝦
呢個菜有試食會員著眼點並不在於老虎蝦,係裝飾品《麥芽糖》,重要求分配食物o既侍應分少少麥芽糖比佢試,呢位會員好搞笑!原來裝飾品《麥芽糖》係將麥芽糖淋落一舊大冰製成o既,idea好特別。已經唔可以再用大嚟形容食物,巨蝦又係要用刀切,同扇貝一樣好爽口,啲配菜我都唔放過......喂喂,等多陣先上第六道菜啦,我食唔切喔
乾坤大海斑
好彩都影得切相,我最鍾意食魚,豪宴果然係唔同係食斑o架,唔會一夾就散,夠實淨
食到第六道菜我己經飽飽地,我要再食慢啲,如果咪點頂到去最尾呢
奸爸爹

第七道菜係黃金脆皮雞,我覺得同平時去酒樓食o既炸子雞差唔多,無乜特別。
金柱鮮竹泡菜苗
成餐飯最少係菜,但$9,888無理由比菜我食o既,菜好難有好多特式。

生拆龍蝦肉西施飯:好飽o添!呢個飯好得意,臨食前要倒泡飯落煮好o既湯飯上,好似就嚟滾卸咁,個個都拿定手機&相機拍攝整個過程。一小碗好熱,雖然好飽但聞到好香點忍得住唔食呢?飯多咗啲,湯唔夠,湯好夠味,料好多。

養顏蛋白杏仁茶:鄭經理話杏仁係自己磨,真係好香杏仁味,加咗蛋白我覺得好滑,唔會好甜。
燕窩大壽桃
比起平時食o既壽包大兩個碼,最厲害係流沙壽包,最最最勁係裏面有燕窩,可能流沙蓋過燕窩,睇到但食唔出燕窩,不過真係好正呢,飽我都食得晒成個,我最勁kakaaaa

宮廷桂花糕:好多杞子,我最鍾意食,好彩個子唔大,重可以哽得落,如果鍾意食甜嘢o既人會嫌唔夠甜,但我覺得好夠味,yummy!

鮮製呂宋香芒布甸:芒果佈滿成個碗,雖然好味,但我真係太飽食唔晒,sorry!連豐富o既果盆我都無能力品嚐,火龍果係紫色嗰隻,真係好想試

今晚餐飯o既共通點係用刀品嚐,樣樣都巨型size,$9,888係值o架,雖然我未必會再嚟試呢個set,但我要推介比全世界,因為食過你就會知道咩叫做正菜
真係唔好意思,上載相片有限,有好多美食未能盡在你的眼簾
試食沿途我都同身邊o既會員講我o既感受,佢哋唔會覺得我阻住佢哋食嘢啩,哈哈!
總括呢個試食會真係樣樣都好正好好味,因為我平時都好怕食得太油、太鹹、太甜,呢餐飯每樣都好似為我調味咁,啱晒我口味,多謝名苑酒家,希望我有機會再去其他試食會
2011-04-18
意大利砵酒焗珍寶蠔
蠔皇扣三頭鮑(玉掌伴)
頭抽生煎澳洲大老虎蝦
乾坤大海斑
清宮明火雞煲翅
金柱鮮竹泡菜苗
加拿大冰海帝皇貝
燕窩大壽桃
  • 加拿大冰海帝皇貝、燕窩大壽桃