2024-04-04 10 瀏覽
今次我嚟到一生懸麵食飯,叫咗海老沾麵、雞白湯拉麵同煎餃子,真係令人驚喜!先評評海老沾麵啦。麵條彈牙有嚼勁,煮得恰到好處。湯底入口鮮甜,真係令人回味無窮,更加提升咗整體風味,令人食到停唔到。而上面灑嘅蔥花增添咗香氣同口感,更加豐富呢碗海老沾麵嘅層次感。再嚟評評雞白湯拉麵。雞白湯清澈透明,入口滑順,有淡淡嘅雞肉香氣。麵條同樣煮得剛剛好,伴隨住麵條嘅滋味,真係一絕。加埋啲蔥花同其他配料,令湯底更加豐富,味道更加鮮美。呢碗雞白湯拉麵,喺寒冷嘅天氣度食真係最適合唔過。最後嚟評評煎餃子。煎餃子皮金黃酥脆,內裡香嫩多汁。內餡用料新鮮,肉質鮮美,加埋啲蔬菜同調味料,味道更加豐富。每件煎餃子都係美味嘅驚喜,真係令人愉快。總括而言,一生懸麵嘅海老沾麵、雞白湯拉麵同煎餃子味道都非常出色,每一款都有佢獨特嘅風味同特色。麵條煮得剛好,配料新鮮,令整體風味更加豐富。如果你係麵食愛好者,呢個生懸麵絕對值得一試!