2012-11-17 146 瀏覽
係葵青睇完話劇, 友人說去食出名雞煲. 初頭唔識所謂既雞煲係咩, 就問雞煲得雞咪好DRY?點知雞煲真係得雞, 但佢D味真係好正!去到六點幾, 原來好好好多人排隊, 但唔知點解過左陣就入得, 穿過間舖同後巷, 係街度開左D圓枱坐, 好在唔係好熱.10個人叫左2個雞煲, 麻辣小辣, 仲有微辣. 仲叫左兩枝竹蔗茅根.等左好鬼耐, 兩枝野黎先, 但唔凍 ......UM......期待打邊爐梗係凍野飲先最開心架啦...然後等雞煲... 終於到啦! 一食, 真係幾入味, 佢隻濃汁配D雞同飯真係O. 無SAI雞就食埋D洋蔥. D麻食完依然係我個口度徘徊, 其實我之前未食過麻辣野, 因為本人唔會特別加或者叫辣野, 但今次黎到個個都想食辣就試試.原來麻係可以咁得意個感覺! 食過番尋味! 另外微辣個個就唔知點解有D甜酸味, 又係另一番風味. 但個人黎講我鐘意個麻味. 之後用D汁黎打邊爐, 食左好多野. 最好味有肥牛同響鈴! 肥牛真係好正. 浸完無縮水仲好鬼有牛味. 響鈴不嬲係打邊爐不能缺既食物, 加埋D上等汁, 唔食先奇!得閒經過可以食下~

點知雞煲真係得雞, 但佢D味真係好正!

然後等雞煲...

係咁叫~

黎啦終於!!!

響鈴~

食食食

得閒經過可以食下~

2012-10-21
黎啦終於!!!