2020-07-27 1055 瀏覽
疫情關係放工去咗呢一間泰國小店買晚飯,一去到門口嘅時候,我見有3組人在等待外賣。我點了菠蘿炒飯、泰式碎肉煎蛋飯、及2串串燒... 之後在店外等候。 店裡只要一個廚師,一個樓面。 其間都有人到店叫外賣. 當我前面的2 組客人已拎到外賣。 這時,有一位應該跟樓面熟悉的顧客,一去到跟樓面一邊談天一邊等後食物,可能佢之前打咗電話落order啦,很快他的外賣都ready 可以拎走。當時我已經等咗半個鐘。 所以我有禮貌地問樓面:「姐姐,我叫左菠蘿炒飯、泰式肉碎煎蛋飯、及2串串燒唔知幾時有呢?」 這時樓面好晦氣咁話「整緊啦,你前面嗰個仲等緊啦」,而嗰位貌似相熟的食客一邊拎走外賣一邊搭嘴講「佢整緊㗎啦」最後我除咗等我前面果組客人拎咗外賣外,我後面哪組都拎到外賣,先輪到我張外賣ready....講番食物,炒飯及泰式肉碎都好夠鑊氣,同好泰國風味。 不過串燒,因為之前已燒好,之後返燒返熱,肉偏老,味道一般。so far,食物係OK嘅。不過,如果你見到呢一間舖頭好多人等食物的話,你要有心理準備可能要等頗長嘅時間,同埋你千祈唔好去問姐姐個status。

2020-07-22
45 分鐘 (外賣自取)