2010-05-13 125 瀏覽
平時較少會係黃埔出沒,對上一次應該係去食時新快餐店!所以係紅磡搵食比較陌生,在開飯看到了在黃埔新天地的Outback Steakhouse有點吸引,但主要是食扒的!本人又沒太大興趣,都是清淡一點吧!簡了試排名第二的詠藜園,二人點了五款食物如下: 拌海蜇 - 看上去份量飽滿,足料!味道略略偏咸,但個人喜歡粗小小的海蜇會爽D~擔擔麵(唔辣) - 大大碗!看上去是抵的,湯汁不夠濃~都條幼身...但不彈牙!改良擔擔麵(唔辣) - 與不改良的分局就是內碎的份量多了,湯看起來就當然濃一點~砂鍋雲吞雞 - 職員介紹說是招牌菜之一,最後悔莫過於點了這款菜!個砂鍋職員首先撈起半隻雞,然後將煲裡的黃油撇開分了兩碗給我們,先試試半隻煲完湯既雞...發覺超鞋又冇味!忍不住喝了一啖湯!冇理由用半隻雞、6粒雲吞、娃娃菜加火腿煲出黎都咁既味!結論:又一裝假狗,同飲有菜既味精湯冇分別!....湯唔飲得、雞(油多到爆)唔食得~唔通整煲野凈係雲吞同菜?咁就貴lo......所以大家千奇咪試!寧願叫個醉雞食好過食湯渣!!!小湯包 - 類飲小籠包又稱楊家湯包,一夾即穿!yeah~不過豬肉餡料新鮮食落都OK埋單二個人29X差唔

埋單二個人29X差唔多3百~食不出什麼好野....感覺價錢有點貴!
最後結論非常同意之前出post的食家說: 「黎詠藜園,只可以食小食,包點,麵食!」
檯上的蓮花
小食