2024-03-20 1232 瀏覽
正準備由「寶萊街」行去黃埔港鐵站,偶然望入條巷仔見到呢一家小店「覓•甜」,除因為晌條巷仔中佢顯得燈火通明之外,更寫住手工甜品,就幫襯吓買咗兩客糖水返屋企食。雖然無入到鋪內,但從外面都睇到入面喺點,鋪內好細,望落都喺得幾張枱仔,而外面有啲立食位,因為明顯啲櫈點都唔啱高度俾人坐晌度食。而所以食物選項,就晌晒鋪外嘅磚牆之上,一眼睇晒,仲圖文並茂。芋圓陳皮紅豆沙 $26呢一款甜品喺本期特價,不過,都只喺比正價平兩蚊。拎上手時,已覺得好足秤,揭開撈兩嘢,絕對喺真材實料,碗內好多紅豆,唔會得啲糖水,加上有微微陳皮香,而啲紅豆好清甜,且煲得好軟綿,再者,啲芋圓軟糯煙韌,每樣嘢都好食。花生麥米粥 $20麥米粥呢款懷舊糖水,依家都好少鋪有做,真喺賣少見少。成碗糖水都顯得一片金黃,同樣真材實料,睇都睇得見有好多麥米,而且,啲麥米好有咬口,加埋混有唔少花生粒,整體確喺唔錯。呢個價我都覺得抵食,點知臨行到去黃埔站時,有家「一豆花」,所有特色豆花賣$8,其他傳統港式糖水都喺$9-$13,真喺平到唔信,下次再嚟點都買碗豆腐花走。
,就幫襯吓買咗兩客糖水返屋企食。
芋圓陳皮紅豆沙 $26

芋圓陳皮紅豆沙
芋圓陳皮紅豆沙
花生麥米粥 $20

花生麥米粥
花生麥米粥
5 分鐘 (外賣自取)
$23 (其他)