2013-04-06 508 瀏覽
這間老坑火鍋,嘩.....原來係好出名的,連身在外國的朋友都贊,知道我喜愛打邊爐,介紹這間給我,只怪自己太孤陋寡聞,有眼不識老坑,只識到九龍城試完一間又一間試過幾次,都不能預約即日,難得今天有位,得兩人去食,就兩人啦先來鴨舌,老得入味湯底:蕃茄清湯加冬陰公湯,都㡬吊詭嘅喺除左蕃茄、豆腐之外,仲有苦瓜;但又唔搶味而且可以下火至於冬陰公,足料到不得了,未邊爐先品嚐這湯,辣得陰公手打四寶:蝦丸、鯪魚球、牛肉同墨魚丸鯪魚球我唔好的,但都食得出係好新鮮,其餘三款更加係彈牙到呢,唔識形容;最正是墨魚丸,彈牙得來又有咬口,只因在手打丸中加入墨魚肉粒粒墨魚鬚:.淥左幾分鐘,轉晒色,又爽又有鮮味,真係好味;聖子: 爽口不過個人認為浪費,因個人喜好是蒜蓉蒸比較美味😝椰菜餃拼韮菜餃:咁大個人第一次食兼第一次聽椰菜餃,嘩...好有椰菜的爽脆,再夾雜著肉碎,好好味,韮菜餃相對失色,大眾化口味手砌肥牛:冇根唔痴牙,肥瘦適宜,著好耐都唔會感覺老死,最重要碟仔細細,原來牛肉叠了幾層👍菇拼盤,算是一大堆肉之中,食番d齋作平衡難怪係d咁唔就腳的地方都晚晚高朋滿座啦,其實佢價錢唔平,不過食完一次之後,就肯定會再來encor

先來鴨舌,老得入味

至於冬陰公,足料到不得了,未邊爐先品嚐這湯,辣得陰公

手打四寶:蝦丸、鯪魚球、牛肉同墨魚丸

墨魚鬚:.淥左幾分鐘,轉晒色,又爽又有鮮味,真係好味;

聖子: 爽口不過個人認為浪費,因個人喜好是蒜蓉蒸比較美味😝

菇拼盤,算是一大堆肉之中,食番d齋作平衡

難怪係d咁唔就腳的地方都晚晚高朋滿座啦,其實佢價錢唔平,不過食完一次之後,就肯定會再來encore
2013-04-04
  • 墨魚鬚,手切肥牛