(非會員)
2010-10-03 22 瀏覽
上星期係雜誌見到紅磡開左間蟹粥店,咁我見好友就黎生日,諗住大顆兒同佢去個度慶生,加上我地成班都鍾意食蟹,所以個個都贊成去。不過去之前都見到D食評話要等好耐先有位,所以都預左要等,希望唔駛好耐啦~!!!近七點去到,等左35分鐘,終於有枱。一入到去即時有侍應落單,我地六個人當然點最出名嘅 “生記膏蟹粥”(特)、“籠仔膏蟹飯”(特)、“春卷”(4條)、 “炸八爪魚丸”(6粒)、 “冬陰公蜆”、同清清地的炒菜心。過左大約20分鐘到先黎個膏蟹粥 (以即叫即整的速度,都OK~),粥底綿綿的,好有蟹味,蟹肉鮮甜---正~! 我地每個都食完再添! 食食下就跟住黎個“籠仔膏蟹飯”,一來到,個個都 ”嘩”一聲,好香蟹同荷葉味,個賣相好似好好食咁,個個都爭住要,個蟹殼裡面有啲蟹汁比你倒落飯到,GOOD! “冬陰公蜆”係第三樣,其實我係唔食辣,但我都食到,不過我覺得啲冬陰公味可以重啲同辣啲,咁就會更 “野”味。春卷唔錯,驚喜係有蜆肉係裡面架!!! (唔記得影相添) 八爪魚丸真係有八爪魚係裡面,可惜比較硬,惟一這個就相對失色了。整體黎講,無論食物味道、服務都有水準,真係唔錯,不過係環境細左D,我

整體黎講,無論食物味道、服務都有水準,真係唔錯,不過係環境細左D,我見佢8點半多就係出面開多左幾張枱,我地諗係因為佢地等鋪裡各張枱的食物出得七七八八,先開出面個啲,咁既安排都唔錯呀,畢竟想食好野都真係值得等既,如果早D去食,可能唔駛等咁耐! 哈哈!

有樣野要讚既係,我地食完過左一陣都唔覺口渴,應該係冇咩味精!! 價錢平又好味道,一定再試!
生記膏蟹粥
籠仔膏蟹飯