第3次去海雲天食點心放題,上網睇以為去果日已經變咗芝士主題,但都仲係芫荽主題,可能係因為幫襯第2日已經要暫時關閉到2月24日先開番,而家餐廳真係唔易做,以為係酒店會好啲,所以想食真係要把握機會食。一如以往,如果想要坐海景窗口位,請務必早到,位置唔多。果日去仲係有分c區d區,冇影定針紙櫃檯仲話唔知安唔安排到窗口位(但我明明第一個到),好彩最後都安排到。現場見到職員唔少都戴兩個口罩,或kf94,防護都算係咁。芫荽主題我覺得一定要叫芫荽燒賣,因為好大粒,肉汁飽滿,平時酒樓係頂點嚟。芫荽鮮竹卷:湯頭芫荽味濃,同鮮竹卷好夾。叫芫荽牛肉球嘅時候留意係用份,而其他係用粒,我就叫錯咗4籠,以為係4粒。鮮蝦莧菜餃比芫荽蝦餃出色,蝦餃冇咩芫荽味,可能驚客人覺得太濃味,畢竟有人比較討厭食芫荽。而鮮蝦莧菜餃入面莧菜份量多,食落口感豐富。芝士撻:不過不失每人會附送一碗灌湯餃,入面有鮑魚仔。椒鹽豆腐好脆口,一份份量都多。我叫咗90分鐘點心放題,大概可以點菜時間為60分鐘,一入坐即刻計算,臨走前會有職員埋嚟收茶錢,就算喺購票平台比咗package錢都要再畀嘅。

芫荽燒賣

芫荽鮮竹卷:湯頭芫荽味濃,同鮮竹卷好夾。
芫荽鮮竹卷

芝士撻:不過不失

每人會附送一碗灌湯餃,入面有鮑魚仔。

椒鹽豆腐好脆口,一份份量都多。

2022-02-13
芫荽燒賣