2024-01-31 462 瀏覽
一直都好想去呢間拉麵店試試,地址一啲都唔易揾,喺Openrice睇到喺民泰街,本來以為可以趕到11:35分過到去唔使排隊,點知揾唔到間店於是問路人,比人老點去附近間家維商場嗰間唯一燒鵝,去到先發現嗰位路人可能聽錯泓一係唯一,於是再問多幾個路人終於揾到間食店,11:45分趕到去食店門外排隊,而我係第七個啱啱可以坐到店內最後一個位。一坐低發現呢間拉麵店唔係咁專業,喺膠盒入面啲筷子同湯匙放得好唔整齊,成大咋擠入去咁款,喺日本係唔會見到有咁情况發生,地方亦都唔覺經常清潔。坐低即刻叫咗個招牌白雞湯拉麵,麵條比較幼身,並不如預期般爽滑彈牙,喝一口奶滑嘅湯頭,感覺雞味熬得唔夠濃郁,但嗰片叉燒同慢煮雞肉算肉嫩柔滑,隻流心蛋個流心程度啱啱好,配料如葱花筍絲亦正常,但整體唔會令人失望,但就無我期待嘅驚喜感覺。食完過後返屋企竟然肚瀉了幾次,我係一個唔易肚瀉嘅人,對上一次食到肚瀉都忘記咗幾多年前啦!我又食唔到佢地有酸宿味,所以我第一時間諗起可能同呢間店啲肉類煮得唔夠熟或餐具有關,希望店主可以正視。