2022-08-10 158 瀏覽
泓一可以話係香港頭五名受歡迎既店,兩年前第一次食雞白湯個陣有驚艷到,雞味濃郁到好似有十萬隻雞係個口到咁,而家質地順滑,麵條幼身偏硬,掛湯能力十足,當時$88一碗嚟講確質值得encore。係一個月前泓一話要裝修+研發新湯底,於是就有新出既鏗魚湯同新配方既雞白湯,店長聲稱係用上日本雞殼煲既,舊版湯底會偏白,新版會偏黃;但雞味方面,新配方確實失色不少,啲雞蕩失哂路,只係食得出鹹味,加啲檸檬汁會好少少,但都係失望。另外洋蔥本身由細細粒,變左做一條條,呢樣我認為係唔好既地方,本身一粒粒既洋蔥可以夾雜係麵條之間,中和到雞湯既膩,而家變到一條條就洋蔥味太出,搶哂雞味。值得一讚既係叉燒味道同質地都有進步 但比起之前就細塊左,荀就一樣咁好食。附上新舊版圖片 大家可以自行比較下其實泓一最好食係背脂醬油,唔怕肥既朋友可以去試下

附上新舊版圖片 大家可以自行比較下

其實泓一最好食係背脂醬油,唔怕肥既朋友可以去試下