2K
行到老遠本打算是但食碗米線就去對面買部新手提電話,竟然花掉我 35 分鐘都未食完,搞到唔夠時間買電話呀﹗想起當年無台灣千刀牛,就算到今年後都係無供應﹗諗左成個鐘思前想後,到底點酸辣粉加小食?雜錦過橋米線?還是魚麵?有過百編食評還未撰寫,鑒於頂住條氣十萬級上火!要立刻特別優先處理。其實我一坐低就可以落單,第一次叫肥大媽落單走去聽投訴電話,第二次叫肥大媽話轉頭等一等,第三次肥大媽路過,係要我大大聲講唔該落單先死死地氣行過黎幫我寫單。我到底有乜得罪您?還是歧視我帶口罩?等足十幾分鐘碗粉終於到步,剛好遲過我坐低既阿叔都食飽飽行出去埋單喇﹗我話無走蔥,肥大媽仲死撐話我講淨係走芫荽麻,我係話走芫荽蔥﹗您連花生都無走到。我見隔離阿姐碗酸辣粉係可以無芫荽無蔥花無花生架。豬膶豆卜酸辣紅薯粉,紅薯粉份量少得可憐,只有米線的一半份量,幾啖沒有了﹗湯底夠酸夠辣,但麻味幾乎沒有。豬膶乾硬、豆卜香口帶乾不索湯。豆漿,正常不過,清淡不甜好適合我,凍凍地入口解辣解渴。熱菜蜜,氣溫驟降不足十度,凍冰冰來杯熱飲暖一暖。最初我點柚子蜜的,但呈上熱菜蜜,後生仔話無柚子蜜唔好意思無通知我,所以免費送贈,多謝晒。新彊香草烤雞中翼

新彊香草烤雞中翼,烤得肉質超嫩一定要讚﹗似譚仔土匪雞翼,不過景霖有將雞翼醃過,味道格外甜美的呢﹗蒙古芝麻雞中翼⭐️⭐️⭐️,比預期中美麗,雞皮焦脆包著白滑嫩肉,椒鹽味最為顯著,但最後一隻燒過龍太乾鞋。沙嗲雞肉串燒⭐️⭐️,大大碌$26蚊即場生燒其實好抵食﹗不過醃到肉質滑潺潺怪怪的。

沙嗲牛肉串燒⭐️⭐️⭐️,串燒真的大大碌仲要孖住上枱十分有睇頭,香口非常﹗但真的不喜歡乸到腍啤啤滑潺潺,沒有了原始的質地及天然的味道。讓甜甜厚厚沙嗲醬緊包著,無可否認可以掩飾得到少少的。沙嗲豬肉串燒,試勻雞牛豬串燒,最好食居然係豬肉﹗有原始彈牙有趙口的質地,不像雞肉牛肉醃到滑潺潺怪怪的,而且食得到油潤的豬甜味,實在難能可貴。

鹿兒島豬軟骨麻辣湯莜麵大辣,試啖熱湯先,這就是大辣?是否睇錯小辣?麻辣湯底水汪汪。鬆化厚厚豬肉包著脆卜卜軟骨,趙到咯咯聲過足癮。味道混濁普通平凡,沒什麼的驚喜或追食的感覺。嚥韌香濃蛋香的莜麵捲起韮菜及腐竹大啖大啖地塞入口,味道融合交錯。爽甜多汁的韮菜襯托著滑溜豆香腐竹,掛滿麻辣湯齊齊在嘴內打滾,美味心滿意足,最討厭係唔夠辣唔夠濃。

雞肉豆卜肉醬酸辣湯米線中辣,品嚐湯麵第一件事當然係試啖湯頭,點解味道腥腥地既?仔細檢查一下,發現原來碗底收埋十多條生芽菜,中途發現才挑走完全無補於事,成碗早就被污染掉﹗好采有辣肉醬,其濃烈霸道的南乳味幾乎蓋過所有芽菜腥味,我就原諒您啦﹗點解景霖米線特別短突別散?原本啜兩三啖就可以一氣呵成啜完整碗米線,依家要續少續細啖處理,自尋煩惱、自討苦吃呢﹗米線質地滑彈無過份地腍,其實再嚥韌一點,有少少咬口就更滿足。奀滋滋腍劈劈的雞肉片,就算趙緊都沒感覺。韮菜、腐竹一樣存在感薄弱,被米線捲著塞入口點綴一下罷了。大量豆卜好多粒,實淨香口不太索湯,湯底只屬中辣唔太夠喉,都係只有大辣才能滿足到我。

大媽版鱈魚豆腐魚腐魚蛋豬膶酸辣湯蕎麥麵中辣,大媽出品攞盆真係夠驚嚇﹗全場得幾個食客完全唔忙,大媽您隊碗什麼比我?旋風亂棍打死豬八戒?連豬膶都嘔埋出黎嗎?地踎街邊車仔麵都擺得企企理理整整齊齊先出貨!成堆垃圾成何體統,我襯手執返靚去再影張相。

雷奧版鱈魚豆腐魚腐魚蛋豬膶酸辣湯蕎麥麵中辣,星形的鱈魚豆腐非常卡娃兒架呢﹗豆腐有酸味,趙落似糕點,不香甜不彈滑。魚蛋十分巨型整粒啪入,假爽咬到索索聲,陣陣魚香加咸鮮,可以合格。魚腐算係最美味,吸汁爆水熱辣辣先韌後滑,豆香湯辣夠惹味。豬膶,廿十成熟硬硬的,深啡黑色乾硬鞋齊全。您以為呃到我實在太天真喇!我未見過蕎麥麵有出圓圈形架喎,仲要係黃色添,好采我眼利見到條橡筋﹗真係蕎麥麵?我好鍾意食蕎麥麵一食就知有唔妥。咬落滑潺潺無蕎麥香,呈圓碌碌不是方形的,不彈不嚥韌,口感散散微爽,十足魔芋麵的質地。帶湯力弱而有種獨特的菜味,連辣湯灌入都免強食到半碗,受不了那股味道要放棄﹗其實是否係班大媽一廂情願見啡色就當係蕎麥麵呢?湯底堅係高質,味道清甜香辣料頭豐富,忍唔住飲多幾啖。

精選酸辣湯米線中辣:鮮蝦腐皮卷、酥炸魚腐、枝竹、腐皮、木耳、冬菇、韮菜、生菜、通菜、雞肉⭐️⭐️⭐️,蝦卷有驚喜,高質仿如自家製鮮竹卷。冬菇多汁多水滑嘟嘟,雞肉白潺潺腍劈劈食完都唔知,通菜翠嫩超級爽甜,韮菜生菜平凡無特別。酸辣湯中辣都非常夠辣使得我滴汗流鼻水,冷氣不足體溫上升越食越熱。我硬係覺得米線有點偏腍,硬少少嚥嚥韌韌更可口。

海鮮過橋麻辣米線中辣:帶子、蟹柳、齋鮑片、魚皮餃、魚片、魚蛋、魚腐、炸醬、生菜、木耳⭐️⭐️,同搬舖前完全兩回事﹗湯底水汪汪雖然都夠辣但同以前厚身黏稠湯汁唔同,而且麻辣味唔突出只係一味辣,微弱的麻有幾粒花椒,相反胡椒味重但無辣椒味,非常單調的味道。大陸蟹柳紅卜卜膠感十足而且味道假得過份,魚皮餃鬆散粉口帶腥味,帶子鬆軟細細粒雪羲藏味強不鮮甜,齋鮑片夠彈夠嚥韌有著假甜味,最好味係炸醬撈米線大啖吸啜勁美味。

金牌米線酸辣湯中辣:牛腩、炸醬、鱈魚豆腐、海膽丸、生菜⭐️⭐️,搬舖後質素下滑大插水慘不忍睹﹗水汪汪的酸辣湯何解會有花椒粒夾雜其中?微弱的酸有著中程度辣仲隱約有丁點兒花椒味。牛腩軟塾嫩滑無渣入味食得過⭐️⭐️⭐️⭐️,海膽丸爆漿味道濃郁直頭有點咸⭐️⭐️⭐️,鱈魚豆腐悶悶的無特別⭐️⭐️。

皇牌麻辣湯河中辣:豬肉、牛肉、雞肉、魚片頭、炸醬、韮菜、生菜⭐️⭐️⭐️,情緒惡劣仲要訓得兩三個鐘!我要食好多好多野、好多好多辣黎平衡心理!河粉真的烹調得不俗,滿意綿綿滑滑完整不散筲筲,比米線更出色,帶著滿滿辣湯跣入口十分刺激。有肉醬的湯汁特別香港厚身,襯托著雜肉雞牛豬或是雜菜韮生腐都同樣滋味。雜肉乾腍腍而片頭爽彈彈形成強烈對比,極速滾燙地灌晒落肚,全身冒汗發熱啊﹗

蘿蔔牛腩河粉酸辣湯中辣⭐️⭐️⭐️,非常大碗﹗河粉份量一向最多,米線反而偏少,紅薯粉更少呢﹗酸度高、辣度夠、滾燙湯底、完整結實河粉帶湯力強,掛著熱熱辣湯灌入腸胃勁舒泰﹗食過多間米線舖最多麻甩佬食客的一間,莫非因為優雅的老闆娘而慕名而來?牛腩存在感非常薄弱,幾覺意幾丁牛腩邊皮碎已經消失了﹗蘿蔔淡口帶酸,雖然爽口多汁,但我喜歡蘿蔔已被上湯煨得非常入味那種。

紫菜魚腐番茄湯米線⭐️⭐️⭐️,魚腐空盪盪乾乾不嫩滑不水潤,不喜歡﹗番茄湯夠厚夠濃夠酸不水汪汪,足料無欺場,全部渴掉!米線燙嘴非常重要,用咸鮮紫菜捲著再拖埋滾湯食得特別開心﹗

豬腸腩肉豬紅酸辣湯河粉中辣,另類車仔麵比傳統港式車仔麵貴一倍呢,應該貴在湯底吧?完全投入諗食乜好,忘記走芽菜了!再次花大量時間續條挑走。亂七八糟、凌亂不堪是鬼但倒出黎,港式車仔麵都排得靚靚整整齊齊﹗醃咸腩肉極有趙頭,層次分明而咸味提鮮,皮彈膏膠有料到,估唔到好好味﹗豬紅煲到過晒火,鞋面粗糙內裡嚥韌。豬大腸得層薄皮,滷味突出腍啤啤的。河粉碎濕濕散筲筲,完全夾極夾唔到,連湯帶碎粉用羹食吧﹗
大媽版鱈魚豆腐魚腐魚蛋豬膶酸辣湯蕎麥麵中辣
雷奧版鱈魚豆腐魚腐魚蛋豬膶酸辣湯蕎麥麵中辣