我是經Open Rice 看見大家稱讚這一間食肆才決定一試!!!整體來說,合家歡嚟聚一聚都唔錯(不過最好你係有車一族,詳情最後再講)。當日我無叫到餐,相反叫咗以下幾款經典滬菜睇吓水準如何:1)小籠包2)煙燻小黃魚3)片皮鴨4)百頁小白菜5)醋溜魚6)芋頭雞7)毛豆年榚炒蟹1)小籠包渦心係店舖從善如流,原本一籠四只但因為有五個人,侍應話可加多一只!包皮薄可打鞦韆,肉分量適中有肉汁,但相比翡翠拉麵,後者肉汁更鮮甜,應該係新鮮及凍肉做材料既分別,況且翡翠日產成千上萬,材料一定更新鮮!!2)煙燻小黃魚魚肉嫩滑新鮮香口,煎得香脆,抵讚!不過對比小南國,都係後者出色一點,因為小黃魚不能太大,否則就不精緻!3)片皮鴨另一渦心之舉,片皮鴨有半隻叫!!!唔駛幾條友硬食一隻!!!可惜,鴨身偏乾及瘦,好彩薄餅皮有麵粉香又不會一塊貼一塊而弄穿餅皮!!其他香蔥及醬料一般貨色!!4)百頁小白菜簡單小菜,湯尚算清甜,小白菜嫩口不油,百頁不太稔,但我總認為百頁炒毛豆好食一些,因為百頁濕食無咁彈牙5)醋溜魚炸得香脆,醋溜汁無蓋過魚鮮味!條魚分量十足,唔似外邊普遍上海食店條魚細細得幾件但收二三百蚊!6)芋頭雞芋頭出奇地夠

當日我無叫到餐,相反叫咗以下幾款經典滬菜睇吓水準如何:

1)小籠包

3)片皮鴨

4)百頁小白菜

5)醋溜魚

6)芋頭雞

芋頭出奇地夠"粉"又香,芋頭汁好濃!!不過雞件太細嫌雪藏味重(因為件雞入醃咗都無咩味)

7)毛豆年榚炒蟹

蟹大隻有羔,可惜相比我心水店(尖沙咀夜上海),始終差一皮,因為後者蟹身及腳肉好甜,羔更多,價錢相差不遠的話,無理由唔食好些!!年榚彈牙有"咬口",不過醬油略"杰",咁就比較難滲入年榚及蟹身!!!愛蟹及年榚的食饕,首選都係去試尖沙咀夜上海,次選係滬江!

由於我係上海菜粉絲,因此菜式要求較嚴格。總結:夢上海價錢相宜,十分滿分點都有八分!!!

可是,如前文所言,交通不便成為此店發展絆腳石!自問我駕車認路能力好強,加上先前上網看地圖及問清楚接線生前往路線,想著帶住大人細路駕車去無問題。點知去到紅磡灣(估計係什麼軒商住宅區)入地車場前問門口管理員係咪泊呢度,對方話要行多十幾分鐘沿海邊路行,轉下左轉下右(咁即係邊度???雞同鴨講),同場有個穿得好華麗的中年女士又問呢度係咪夢上海,個場務員又係咁教她行去!(車同人行都差不多時間??)無咁好氣開車!!!

行了十多分鐘看見海邊有幢商住地方好開心駛入去,可惜,操不流利廣東話保安員又話唔係,泊係度要三十幾蚊一個鐘,就算泊好車行都要十分鐘,於是又叫我番去見燈口轉左,見廻旋處又轉右,行到見到有個好隱蔽的避車處有個"九龍會"牌及泊車燈箱,停低就有人代客泊車,咁即係點行???天啊!再找不到就走,最後我沿住好複雜既指示行,在黑夜下隱隱看到一個像車牌尺寸咁大既"九龍會"標誌,再行見到另有一個代客泊車燈箱板,列有七八間食店LOGO(你要戴超級放大鏡先會睇到!),不過空無一人,最後下車找了幾分鐘才有泊車員出現。那一刻,我"登"華麗女士難過,究竟她行幾耐先去到飲??????????

小籠包-尚可
煙燻小黃魚 - 魚嫩
片皮鴨 - 好瘦好乾
百頁小白菜 - 普通貨色
醋溜魚 - 香脆味濃
芋頭雞 - 芋頭迷不能錯過
毛豆年榚炒蟹 - 可一試(抵食但重有改善空間)
LOGO
2010-03-21
小籠包-尚可
煙燻小黃魚 - 魚嫩
醋溜魚 - 香脆味濃
芋頭雞 - 芋頭迷不能錯過
毛豆年榚炒蟹 - 可一試(抵食但重有改善空間)
LOGO
  • 醋溜魚