2023-10-02 374 瀏覽
今日去完沙頭角睇古跡,係粉嶺解散~朋友話想食D特色野,行左過來聯和墟,見好多網友都推介呢間泰菜,所以來試下了😎來到餐廳時係十二點九,所幸唔洗等位,可以直入~餐廳佈置幾舒服,牆上有壁畫,都有D小擺設😚坐低睇睇餐牌,諗唔到食乜😂但見好多網友推介🐷脆豬飯,ok,就試試佢😎朋友就叫左🐮牛肉船湯粉~🐷泰式脆豬飯 ($58)本身落單時staff話要等十五分鐘左右,點知好快就同船麵一齊出😎🐷脆豬新鮮炸起,卜卜脆😍🐷豬肉肥瘦度適中,食落好夠味~如果食多幾件覺得膩,都可以點佢個汁,酸酸甜甜少辣,幾好送飯😋食緊已經哇哇聲,好有驚喜,唔怪知網友會推介😂本身唔太肚餓,同埋天氣熱,所以叫左少飯~🐮牛肉船湯粉 ($55)一上枱,朋友已經覺得份量幾足~🐮牛丸、牛腩、牛柏葉舖滿金邊粉面~我試左少少,牛腩幾淋,有牛味😍湯底甜甜地,幾好飲😍☕️泰式奶茶 ($18)、🍋鹹檸七 ($18)星期一至五飲品可以加錢叫,但星期六日、公眾假期得散叫😢我自己飲🍋鹹檸七~上枱時係一杯冰底同一罐唔凍嘅七喜,自己倒落杯~鹹檸七一飲已經好夠鹹檸味,唔洗自己再篤👍同埋見到杯面好多檸檬粒😂最後兩位埋單 $149,價錢幾正常~🍴食物好有驚喜😍💁‍♀️服
今日去完沙頭角睇古跡,係粉嶺解散~

來到餐廳時係十二點九,所幸唔洗等位,可以直入~
餐廳佈置幾舒服,牆上有壁畫,都有D小擺設😚

坐低睇睇餐牌,諗唔到食乜😂
但見好多網友推介🐷脆豬飯,ok,就試試佢😎
朋友就叫左🐮牛肉船湯粉~
🐷泰式脆豬飯 ($58)
本身落單時staff話要等十五分鐘左右,
點知好快就同船麵一齊出😎

🐷脆豬新鮮炸起,卜卜脆😍
🐷豬肉肥瘦度適中,食落好夠味~
食緊已經哇哇聲,好有驚喜,唔怪知網友會推介😂

本身唔太肚餓,同埋天氣熱,所以叫左少飯~
泰式脆豬飯
🐮牛肉船湯粉 ($55)
一上枱,朋友已經覺得份量幾足~
🐮牛丸、牛腩、牛柏葉舖滿金邊粉面~
我試左少少,牛腩幾淋,有牛味😍
湯底甜甜地,幾好飲😍
牛肉船湯粉
☕️泰式奶茶 ($18)、🍋鹹檸七 ($18)
星期一至五飲品可以加錢叫,
但星期六日、公眾假期得散叫😢

我自己飲🍋鹹檸七~
上枱時係一杯冰底同一罐唔凍嘅七喜,自己倒落杯~
鹹檸七一飲已經好夠鹹檸味,唔洗自己再篤👍
同埋見到杯面好多檸檬粒😂
泰式奶茶、鹹檸七
最後兩位埋單 $149,價錢幾正常~
🍴食物好有驚喜😍
💁‍♀️服務正正常常,冇乜特別😂
由食緊期間,到埋完單出餐廳,一路都聽到有客問仲有冇🐔海南雞飯、🐷脆豬飯😳
有機會真係要再來😏
2023-10-01
$74.5 (午餐)
泰式脆豬飯
牛肉船湯粉