今早食完四眼仔腸粉就去粉嶺坪輋路見客,見完客就梗係返聯和墟食街知巷聞嘅群記啦!十幾年前已經開始食呢度嘅豬手同牛丸粉麵,今日再來懷緬一下個味道。食物選擇十年如一日,呢個係老店嘅特色,亦顯露出佢幾十年來嘅專心制作。店內亦係完全老式零裝修,用緊嘅吊扇分分鐘有幾十年歷史。最令我配服佢地係堅持唔裝冷,今時今日嘅香港人真係工作環境差啲都跳槽,留得住啲伙記真係要俾個叻佢!除左佩服佢地留得住伙記,仲更加配服佢地留得住批忠心食客,我幫趁個陣朝早十一点半,基本上都座無虛席; 試諗下大熱天時食完碗粉,可能連條底底都濕埋。然而,我其實幾鍾意食完麵成身汗嘅大排檔feel。咁耐冇來,梗係要食翻碗呢度嘅豬手牛丸,麵底就要左個生麵,以前我喺度食通常都係叫河或者米粉。叫左唔夠一分鐘,我再加左個牛肉卷,因為覺得叫一碗野食,好似冇乜野寫。先食豬手,同以前一樣,皮爽肉滑!造法唔簡單喎,估計係成隻烚焾,然後啤水致皮爽,然後切細塊,上菜前再用湯翻熱,豬手係餣過嘅,但咸味好輕,佢地唔係想整到隻豬手好似德國咸豬手咁咸,只係想提升豬手本身嘅香味。牛丸就一般般喇,焾身唔彈牙,感覺以前嘅爽口好多。好,到食麵飲湯,食第一啖麵,大鑊!好似𡁻緊
香味辣油
豬手牛丸麵
好,到食麵飲湯,食第一啖麵,大鑊!好似𡁻緊番碱,即刻要倒匙醋落隻羹度点住啲麵來食,去減少啲碱味!食咗2啖麵,飲啖湯先,救命!以前充滿豬肉豬骨味喎湯底,俾個超重碱味嘅生麵催毀左!我個人好惜食,監硬食哂成碗,但啲湯真係冇辦法飲喇,本來無色透明嘅湯底,最後變成黃色。😡😡😡最衰唔記影得個黃黃的湯!
到個牛肉卷,用腐 皮包住免治手肉炸嘅巻物,以前食過冇乜印象,今次食就只係覺得一般,腐皮包住免牛炸熟,冇驚喜亦冇驚嚇,OK!
牛肉炸卷
總結: 碱水生麵貨源差到不堪,將整碗麵嘅和諧完全破壞,我係再會幫趁嘅,但一定唔会再食生麵底。

2015-10-05
香味辣油