2014-07-22 2259 瀏覽
星期日,瞓醒就梗係搵好野食架啦。睇雜誌介紹聯和墟新開左間意大利餐廳,今日陽光普照,就揸車去試吓啦!又唔難穩禾,就喺學校同籃球場邊。要讚嘅就係餐廳隔離有大量車位,泊車唔會搵位搵到火滾丫麻。餐廳細細不過睇得出裝修花左唔少心機。 出面仲有幾張枱可以喺戶外,太陽底下享受休閒嘅BRUNCH。MENU 選擇唔係太多,雖然話得三款,但係貴精不貴多,集中咗其它餐廳BRUNCH嘅熱門選擇。 以餐廳名命名嘅 PEZZI BREAKFAST 一睇就知係 HOUSE BREAKFAST, 好豐富, FRENCH TOAST 配蜜糖牛油亦都好吸引。不過EGGS BENEDICT一向係我必然嘅選擇。無計,係香港好難食到似樣嘅EGGS BENEDICT。唔係個汁唔似就係隻蛋煮得過熟。就算係酒店食嘅都經常會失望。 不過我都係一次又一次咁見到有EGGS BENEDICT 就想試。好好彩~呢到嘅EGGS BENEDICT 真係超出我嘅期望。見到係喺新鮮熱辣辣"烘"起嘅 ENGLISH MUFFIN 已經討好, 個HOLLANDISE SAUCE 打得好好,食到有檸檬嘅香味又唔會一 "pat pat" 咁又杰又酸。隻POA

好好彩~呢到嘅EGGS BENEDICT 真係超出我嘅期望。見到係喺新鮮熱辣辣"烘"起嘅 ENGLISH MUFFIN 已經討好, 個HOLLANDISE SAUCE 打得好好,食到有檸檬嘅香味又唔會一 "pat pat" 咁又杰又酸。隻POACHED EGG 浸得啱啱好,一切開個蛋皇流出嚟但係又唔會太生。 有好多餐廳為會喺熱水落好多白醋嚟幫助凝固D蛋白。呢到就食唔到果陣殘留嘅酸味 ,讚!  雖然D PARMA HAM 都好配,但係如果可以有SMOKE SALMON 選擇UPGRADE 就更加PERFECT啦~

最重要嘅係呢到嘅 PORTION 一D都冇欺場。加埋一杯即磨香濃嘅咖啡滿足到連晚餐都要遲D先食。唔會好似某D高級藝術餐廳點綴吓個碟就算。好滿足!

以後BRUNCH又多一個好去處!