2014-12-08 1442 瀏覽
星期六上午同阿媽飲完茶,晚上相約幾位友人去筲箕灣東大街「魚鍋小甜甜」食飯GATHERING。本人係第一次去呢間食店,由於係我其中一個朋友推介呢間店,所以當我知道去呢間店我就去OPEN RICE SEARCH 下,結果只得一個食評,仲要係食家當時係幫襯午飯時段,所以本人抱住好奇心態去試下。當日我朋友已經係一星期前訂了位,我哋一行6人亦好準時7時到達,所以我哋都可以即刻可以安排入座。間店舖不是好大,環境一般,枱與枱都好窄,背對背,坐得唔舒服,希望能改善一下。至於服務又麻麻地,連水都唔比杯人,今時今日食晚飯好少唔比水,要食客開到聲就冇引啦 !我朋友首先點咗個鍋「奇味雞煲」先,講開呢個湯鍋,材料有好多雞件(即雞雜),洋蔥,雞紅……所以個湯底比較濃,但大家好堅持試下個湯底先,結果….好鹹,好油,好”傑”,好似汁咁,跟本唔可以當飲湯,我估佢哋知道之後不斷加水個湯底會希,所以特別濃。不得不提,由於個湯底有D雞紅,大家都未能每人一件,而且大家又想ENCORE再食,原因只得一個因為太好味,D雞紅好入味,好鬆,但又唔容易爛,推介之一。之後我哋叫咗手切肥牛肉,蠔,黑柏葉,鵝腸......... 不過又再講
!
奇味雞煲

之後我哋叫咗手切肥牛肉,蠔,黑柏葉,鵝腸......... 不過又再講開呢碟嘢成「手切肥牛肉」成為$128一碟,大家都話好貴,又細碟,切得又唔靓,好唔抵食
其實個日叫既種類不是太多,都係同出面既火鍋店差不多既食物,好普通,所以如果呢間店有更好生意,不防諗多D唔同食物,總括來說,整體都麻麻地。個日埋單$1,275,即每人$212.50,你話貴定唔貴,就見仁見智
2014-12-06
$212.5 (晚餐)