難得好味仲係小店經營,決定寫第一篇食評撐下你!筲箕灣一直沒有哪家好味泰國菜,今次去東大街就發現新開咗一間新泰國菜,門口掛住好多海南雞幾吸引,就一於幫襯下!係午市時間入去,除左單點餐牌之外,仲有午餐、二人同四人套餐。我地三個人,想試下啲唔同野,就決定叫一個二人餐再加野食。最先上嚟嘅係單點嘅泰式無骨鳳爪,微辣,鳳爪入口好爽脆,食落十分開胃!二人餐包嘅冬陰功鳳尾蝦湯,差唔多有4碗嘅份量,鳳尾蝦十分大隻,爽口新鮮。一碗差唔多有4-5隻大蝦,再加埋好多菇,十分足料。冬陰功飲落去唔太辣,好香再帶少少甜味,飲落喉嚨一啲都唔會嗆,推薦!二人餐嘅泰式鮮蝦炒金邊粉,份量都好大碟,我地三個人每人食完一碗都仲有。除左蝦同蛋之外,仲有一條條嘅豆乾,口感好好,味道亦唔錯。不過建議大家趁熱食,凍左好快會癡埋一舊哈哈哈。二人餐最期待嘅泰式炸蝦餅!炸蝦餅一共切開左6件,件件都好飽滿同炸到好靚嘅金黃色!咬落去好爽口彈牙,而且個皮炸到好脆好香,配埋個泰式辣醬食,真係一流!之後睇餐牌見到佢小食拼盤都有蝦餅,如果大家人多都可以叫個拼盤試多啲,不過蝦餅就真係一定要叫,好好味呀再黎就係二人餐嘅馬拉盞炒通菜,去親泰國菜都會叫。馬拉盞

泰式酸辣無骨鳳爪

冬陰功鳳尾蝦湯

泰式鮮蝦炒金邊粉

泰式炸蝦餅

馬拉盞炒通菜

再黎就係二人餐嘅馬拉盞炒通菜,去親泰國菜都會叫。馬拉盞比較甜,辣味比較淡,不過好彩係味道唔會好濃,唔會食到成口味精,唔錯。

泰皇咖喱炒軟殼蟹

另外單點嘅泰皇咖喱炒軟殼蟹。同朋友好中意食軟殼蟹,店內仲有椒鹽的做法,不過我地都中意咖喱,咁當然要試下!咖喱做得相當有「泰」味,食落唔係好辣,反而甜甜地之餘仲帶椰香,最重要係仲加左蛋,好正宗!裡面仲有好多三色椒,剩係咖喱醬都好好吃!軟殼蟹係即炸再放喺上面,熱辣辣之餘仲好香口,就咁食同點咖喱食都好味!

食咖喱一定要點埋蒜蓉包!

見到咁大碟咖喱,忍唔住加單叫左碟蒜蓉包沾汁食,點知蒜蓉包都好驚喜!上碟有四大件,新鮮烤好仲熱,又脆卜卜,上面仲可以見到一粒粒新鮮蒜蓉,蒜香十足!再沾埋咖喱,真係好掂!叫咖喱真係唔可以唔叫蒜蓉包!

香芒糯米飯

雖然食到好飽,不過都係叫忍唔住加單左個芒果糯米飯,兩大片芒果再加埋熱辣辣嘅糯米飯,飯好軟綿,仲好香椰汁味,唔太甜,同芒果好夾,記住要留肚食

食到好飽嘅一餐,埋單三個人訂埋野飲同甜品,都係百幾蚊一個人,啲個價錢喺九龍城一定食唔到,但水準就真係好高!見到lunch都好多人點海南雞同豬手,下次仲想黎試下,仲有鹹肉!環境都舒服乾淨,重要係食落難得唔覺有濃味精,一定會再黎!
同靚女老闆傾開計,原來佢地係家族生意,以前喺藍田因為租貴被逼結業,依家終於搵到鋪位落腳,自己一家人落手落腳做,老闆做空姐都一放假就黎餐廳幫手,厲害!支持小店呀!加油!

2018-01-13
泰式酸辣無骨鳳爪
冬陰功鳳尾蝦湯
泰式鮮蝦炒金邊粉
泰式炸蝦餅
馬拉盞炒通菜
泰皇咖喱炒軟殼蟹
食咖喱一定要點埋蒜蓉包!
香芒糯米飯
  • 蒜蓉包