2020-12-08 706 瀏覽
黎到筲箕灣 😆俾哩間七彩繽紛嘅餃子吸引,所以就入咗去試味喇!店內主要以七彩繽紛嘅彩虹🌈佈置,掛鐘、地下、什至夾收據嘅夾板都會見到彩虹 🌈 今晚唔小心俾我哋包場 😆 剛好得我哋一枱 ✌🏻一般餃子店,可能會有唔同嘅限制,只可以雙併?最多3併?同款餃子最少要order 5隻?但係喺天虹養生餃子店入面,自由度很大 👍🏻 今次我地第一次黎到,已經可以試哂每一款顏色嘅餃子 🥰 睇返佢嘅套餐,其實都唔算貴,$65 已經可以試哂7款味道,仲有湯粉麵+飲品 👍🏻因為今次食左嘢先黎,所以我地叫左淨餃 + 鮮味素湯 +檸檬胎菊玫瑰 😋😋☝🏻用小碗分返開,小碗入面係紅色、橙色同黃色嘅餃子大碗係綠色、藍色、靛色同紫色嘅餃子 😎☝🏻👇🏻 藍、靛、紫 餃子睇咗咁耐,係時候要睇下唔同顏色嘅餃子,用左咩材料整,同埋入面係咩餡料喇 👇🏻👇🏻總括黎講,幾中意佢嘅素湯,冇味精,已且幾好味 👍🏻睇落每隻餃子唔係好大隻 😳 但其實每隻餃子嘅餡料都好飽滿 😋 每款食完之後都好滿足 👍🏻🤔對唔同顏色餃子嘅印象:🟡黃色餃子[薑黃](餡料:甜咖哩沙葛雞肉)可能比較少食到用咖哩整嘅餃子,所以覺得好特別!咖哩味好香,但又唔會搶哂啲味!佢配埋

今晚唔小心俾我哋包場 😆 剛好得我哋一枱 ✌🏻

☝🏻用小碗分返開,小碗入面係紅色、橙色同黃色嘅餃子

大碗係綠色、藍色、靛色同紫色嘅餃子 😎

☝🏻👇🏻 藍、靛、紫 餃子

總括黎講,幾中意佢嘅素湯,冇味精,已且幾好味 👍🏻

🤔對唔同顏色餃子嘅印象:

🟡黃色餃子[薑黃]
(餡料:甜咖哩沙葛雞肉)
可能比較少食到用咖哩整嘅餃子,所以覺得好特別!咖哩味好香,但又唔會搶哂啲味!佢配埋沙葛,好爽好有口感 👍🏻

🟠橙色餃子[胡蘿蔔]
(餡料:木耳豬肉椰菜)
亦都係好特別嘅餃子!一開始以為只係用胡蘿蔔造餃子皮嘅顏色,但係一邊食,一邊會有胡蘿蔔嘅味滲出黎,覺得好好味 😋 印象好深刻👍🏻

🫐靛色餃子[梔子]
(餡料:魚肉涼薯豬肉)
🙈 因為一開始唔係好肯定「梔」字點讀... 同埋唔知「梔子」係咩... 所以對哩款餃子印象好深刻 🤔🤔🤔 可能食左啲味道比較濃嘅餃子,所以哩款嘅味道唔係太食得出

🟢綠色餃子[菠菜]
(餡料:雞肉雞蛋芹菜)
芹菜嘅味道好出,相對黎講雞肉雞蛋嘅味好啖,所以主要只係食到芹菜嘅味道,但十分爽口,有口感👍🏻

🔴紅色餃子[紅菜頭]
(餡料:玉米豬肉蘑菇)
好有口感嘅其中一款餃子,滿滿嘅粟米粒同豬肉 😋 每一啖都好滿足 👍🏻 但係紅色嘅顏色就唔係好睇得出喇🤔

🔵藍色餃子[蝶豆花]
(餡料:合掌瓜豬肉蘑片)
顏色最特別 😆 朋友見到都會問食唔食得落肚。因為餡料嘅原故 🤔 哩款餃子嘅口感相對平庸,唔會有爽口嘅感覺

🟣紫色餃子[紫薯]
(餡料:韭菜豬肉紫菜)
😝😝雖然顏色比較特別,但係未有食到紫薯味同紫菜味 🤔

😅😅 原本冇諗住打哂咁多款餃子... 🤣 最後都寫哂7款顏色餃子嘅印象...

自我感覺良好mode👉🏻食完覺得成個人都好健康呀🤩🤩

食餃子嘅期間 🙈 諗起好多媽媽對小朋友偏食嘅問題 😂😂 可能哩間餃子店可以幫到大家👍🏻 又健康,顏色又繽紛吸引👍🏻

對於餐廳黎講 🤔 如果真係主打養生嘅話,個人認為可以喺餐牌到講多少少材料/餡料嘅營養/功效,會更加吸引 😎