筲箕灣有一間小食店名為「低調高手」,是專賣香港街頭小食「格仔餅」、「雞蛋仔」的「高手」因為不少明星食過之後,電視飲食節目都有推薦過,賣到街知巷聞,從此不再「低調」🙈連住九龍區的我都聽過佢大名😂每次到東區,如果順路的話,我都會黎食過返尋味☺️我和肥肥買了一份格仔餅($16),買的時候老闆仲好體貼地問我洗唔洗一開二,真係好貼心的服務由於下午茶時段已過,所以等了大概5分鐘左右就有得食啦港式傳統格仔餅通常都會在裡面塗上牛油、花生醬、煉奶和砂糖,再對摺夾起來成半圓狀而「低調高手」係唯一一間我食到有砂糖的格仔餅,傳統風味十足!格子餅即叫即烤,保證熱辣辣這就是我愛「低調高手」的原因,因為它會遵守原則,不會預先整定😙因為之前食過好幾家生意做得越來越興旺的小食店又係賣雞蛋仔和格仔餅,都會預先烤好,點餐時才加熱心諗:「其實我唔係要快,我要既只係質素」🙄係人都知熱辣辣先好食架啦🙁「高手」果然係「高手」!格仔餅每次都烤至金黃色,外皮香脆,𥚃面鬆軟牛油的香味,花生醬和煉奶混醬的甜味,再加上砂糖,帶來多重口感,確實很不錯!😋不過唯一我覺得可以改善的是醬料太稀,所以唔太「痴」餅,拿起食的時候,醬料會係另一個方向流出😟
連住九龍區的我都聽過佢大名😂

每次到東區,如果順路的話,我都會黎食過返尋味☺️
我和肥肥買了一份格仔餅($16),
買的時候老闆仲好體貼地問我洗唔洗一開二,真係好貼心的服務
由於下午茶時段已過,所以等了大概5分鐘左右就有得食啦

格子餅即叫即烤,保證熱辣辣
心諗:「其實我唔係要快,我要既只係質素」🙄
係人都知熱辣辣先好食架啦🙁
格仔餅
「高手」果然係「高手」!
格仔餅每次都烤至金黃色,外皮香脆,𥚃面鬆軟
格仔餅
但終究都是值得食完再食,再食,再食🙈
2016-09-17