2022-05-03 99 瀏覽
今晚去咗睇醫生,睇完之後都成八點幾,於是就同老婆睇吓附近有咩食。牛頭角近德福呢頭都幾多嘢食,又諗唔到食乜好,於是隨意入咗間有小菜食嘅茶餐廳。(其實係同老婆都鍾意食小菜😂)入到去先嚟咗碗例湯,碗中湯入面都有成四、五嚿瓜,又唔覺有味精,老算唔錯。見到餐牌佢都有幾多小菜,本身想食醬爆牛栢葉,但老婆話我個胃唔舒服,呢啲難消化,叫我唔好食,所以無得叫。於是最終叫了個二人餐,分別叫了黑椒鐵板牛仔骨同紅燒豆腐班腩煲。而且仲有前菜。初頭唔知佢前菜係咩,上枱時原來係韮菜豬紅。本身我對豬紅其實一般,不過呢間啲豬紅未食都聞到幾香,而且亦幾入味,唔錯。跟住到黑椒鐵板牛仔骨,茄子食落脆口,而牛仔骨都幾大塊,都有六大塊,同埋咬落去都唔韌,都有肉味,可以一試。至於個紅燒豆腐班腩煲,啲班腩個脆漿就略嫌多咗啲,而且可能炸耐咗,個脆皮變得有啲硬,不過都可以接受。值得一提嘅係餐飯食到一半時發生咗個小插曲,就係隔離枱出去埋單,佢行到去收銀時返轉頭,喺我張枱度拎咗我張單去埋。初頭我都無為意,以為佢係餐廳侍應。不過唔夠兩秒又諗個侍應無啦啦拎走我張單,但又唔係叫我埋,咁拎嚟做咩呢?然後又望返隔離枱,見到佢張單仲喺枱度,呢個時候終於
值得一提嘅係餐飯食到一半時發生咗個小插曲,就係隔離枱出去埋單,佢行到去收銀時返轉頭,喺我張枱度拎咗我張單去埋。初頭我都無為意,以為佢係餐廳侍應。不過唔夠兩秒又諗個侍應無啦啦拎走我張單,但又唔係叫我埋,咁拎嚟做咩呢?然後又望返隔離枱,見到佢張單仲喺枱度,呢個時候終於真相大白,就係隔離枱客拎錯咗我張單去埋
。見到咁嘅情況我就即刻同個侍應講,隔離枱客拎錯單,佢張枱同我張枱都隔住成條行,而我又坐喺度,佢都可以拎錯,真係幾好笑。
韮菜豬紅
紅燒豆腐班腩煲