同事話我知灣仔船街有間美國餐館WingMan主打食雞翼,於是我約了靚媽同事放工一齊去試。小店位於船街樓梯口,由合和中心向金鐘方向行就看到的啦^^ 訂枱18:00,到達後由門口望入只見四、五張方枱,還以為只適合2-4人的小聚,入座後發現人客愈來愈多,原來行入去還有幾張大枱,人多座內堂,私隱度即時提升^^WingMan除了最出名的翼煲,還有三款set餐:分別18、24以及48隻雞翼加配菜,我同朋友2個人就order 最basic set 的18隻。雞翼可自選3款口味,乾身Dry Rub、濕身Saucy口味超過20款,味道別具風味,左揀右揀後柯打了咖啡香味、黑芝麻海鮮蜂蜜以及蒙古燒烤由最淡味的黑芝麻海鮮蜂蜜開始,屬偏甜味雞翼醬汁,雞翼表皮掃上蜂蜜、撒上香口芝麻,好味鍾意惹味的朋友,蒙古燒烤味雞翼,焗至脆邊的外皮,咬一啖,香料味道慢慢滲入喉嚨,愈食愈滋味過引Tɪғғᴀɴʏ同朋友一樣愛飲咖啡,叫了一款平日較少見的咖啡口味雞翼,聞確有淡淡咖啡豆香,但入口沒太大驚喜,咖啡味只留於外皮,但不得不讚是每款雞翼都肉質嫩滑,大細適中,把酒閒聊確實爽爆別忘記套餐跟一款配菜,食得多肉要補纖維菠菜甘藍沙律兩款蔬

自選雞翼

黑芝麻海鮮蜂蜜

蒙古燒烤

咖啡香口

別忘記套餐跟一款配菜,食得多肉要補纖維
菠菜甘藍沙律兩款蔬菜都高營養價值,高鐵質高纖維,Balance一下身體
菠菜甘藍沙律配柚子醬

邊食邊傾,時間過得好快啊
2020-06-18
  • 蒙古燒烤雞翼