2009-10-06 73 瀏覽
星期三收工時黃色爆雨所以爸爸打電話比我叫我留係灣仔食飯。媽媽已約好幾位auntie係Cova飲完茶上去Conrad個bar飲野。飲完野我地就去左Stefanos食晚餐。講起有段古 - 其中一個auntie R 因為係某雜誌睇到篇食評話Stefanos既意大利餐好家庭式,個廚係西人,食物重好一流添,所以一直都好想去試下,點知每次黎到門口都無開,失望左好多次。 當日撞啱大家都唔返屋企食飯,佢就提議一齊去試下,重驚冇位所以特地打電話去訂位,非常認真。我地係Conrad飲野時爸爸就話上過Open rice睇食評話Stefanos出名食Pizza同埋食物好有家鄉feel,所以我地都好期待。我地由金鐘行去Stefanos一去到個門口第一個感覺係唔起眼好容易會miss。入到去見到一D好簡單既裝修,木造既摺枱同摺櫈,同行一位"high-class" auntie S 見到個格局就已經好反感。佢就問waiter攞個menu睇。waiter哥哥就話佢地"整"緊個menu,就比個舊既比我地睇,重提議我地食個HK$148既龍蝦牛扒餐。講真個句,個menu真係好簡陋好殘舊,不過要食過先知間restaurant得

我地由金鐘行去Stefanos一去到個門口第一個感覺係唔起眼好容易會miss。入到去見到一D好簡單既裝修,木造既摺枱同摺櫈,同行一位"high-class" auntie S 見到個格局就已經好反感。佢就問waiter攞個menu睇。waiter哥哥就話佢地"整"緊個menu,就比個舊既比我地睇,重提議我地食個HK$148既龍蝦牛扒餐。講真個句,個menu真係好簡陋好殘舊,不過要食過先知間restaurant得唔得。因為爸爸上Open Rice睇到Stefanos 最出名食pizza,而waiter哥哥又無介紹到,所以就問佢係咪pizza最好食。佢答:係,不過個廚放假。
 最想黎既auntie R 就追問放假個pizza廚係咪個西人廚。無錯,無廚,無pizza。
(好似另外位食評話齋
bad sign #1)我地所有人都O哂嘴
咁個廚唔係到我地一定唔會食pizza啦,第日可以再黎試之嘛。我地再睇返個menu,真係睇唔到有D乜野既家鄉意大利野bor...

首先等我講講我位auntie S,佢對食係好講究,價錢唔係一個問題,但係食野時要知道食物係邊到黎,新唔新鮮,而且佢係唔會比面人,有野唔鍾意就會照直講。所以佢睇完menu同聽完waiter哥哥就問佢menu上同佢介紹既牛扒係邊到黎既,係咪US prime,因為佢只係鍾意食美國牛。waiter哥哥就望下counter 後面既女仔然後答係"頂級安格斯",我auntie S 就好無耐性大聲再問佢係邊到黎既angus beef,係咪美國?(bad sign #2!!! 英文唔叻唔緊要,不過你都要知道自己賣乜野先得架)佢就再望個女仔溝通後答係New Zealand黎既。一聽到係New Zealand黎我auntie S 就不停同我地同行既人話佢唔會食New Zealand既牛,然後就再問龍蝦係邊到黎。聽到係Boston黎既就追問下點解價錢咁平係咪新鮮龍蝦定係急涷龍蝦。waiter哥哥就好唔願意咁答係急涷龍蝦。我auntie S 面都黑埋話佢乜都唔會食,最多食個最安全既肉醬意粉。(講真個句我地其他4個人都預左佢會好唔满意,不過因為推介佢去既係佢好朋友,重要話想去左好幾次,所以佢都無計。)我媽媽最鍾意係飲湯見到menu上冇湯所以就問waiter哥哥有乜湯飲。答案係冇湯飲!!!
(bad sign #3) 當我地重商量緊食乜既時候,我地位已經好不耐煩既waiter哥哥就行去個counter叫後面個女仔落單因為佢唔落啦。
(bad sign #4!!! 發老脾
?? 咁都得???) 因為我坐係個counter前面,所以我見到哂聽到哂。當然見到大家都咁火既時候我乜都無講,只係記係個腦到,留返係Open Rice到報告比大家知。

(Note: 我媽媽話佢有少少奇怪因為未聽過意大利餐出名食牛扒何況係家庭式意大利餐???重要係New Zealand 牛扒??

到姐姐仔黎落單,佢比我地第一個感覺係不太友善,好冷,只係想落完單就走人個隻。(sorry... 已經由bad sign變左做 problem #5!!! 我比既服務分一定會好低) 我地就叫左一份肉醬意粉,一份煙肉意粉。當我auntie聽到我叫一個龍蝦牛扒餐同爸爸分時,佢就大叫我地要一份整angus加一份整龍蝦分,我地就順佢意思比佢幫我地叫左兩份angus加一份整龍蝦大家分。令外一位auntie J 就睇完menu想叫份New Zealand Rib Eye (請留意: menu上串錯字 "rib eye" 串成 "rip eye"),姐姐仔就問佢想要幾成熟同跟乜野。我auntie J 就話要七成熟跟意粉。當然我auntie S 又comment 話七成會太熟叫auntie J 要生D。Auntie J 就解釋話佢怕生所以七成啱架啦。咁我地其他人就要五成既angus。姐姐仔好有禮貌地confirm張單時就話我地total 叫左六個餐。我地當時先知全部都係餐。我地就數下係六份。auntie S 就話係五份,姐姐仔就好大聲且頗不客氣
咁話係六份。Auntie S 就叫姐姐仔repeat一次,聽完兩個意粉,兩份angus,一份龍蝦同一份rib eye,auntie S 就話係要兩份angus唔係要rib eye,我地就幫佢解釋話auntie J 唔要angus佢就話比姐姐仔聽咁每樣牛要一份就得啦。其實我地同行大家都好明白我依位auntie係好難服侍,不過我諗每一間餐廳都會有機會遇到依款客人,waiter們係可以比多D耐性既。

因為auntie們飲酒好講究,所以為免出事我地多數自己帶酒。今次我地帶左枝紅酒黎。因為我自己唔飲就叫佢攞5隻紅酒杯。黎到原來間餐廳係冇5隻紅酒杯,因為其中一隻係白酒/香檳杯(problem #6: 餐廳唔夠紅酒杯或對酒唔係好認識)。雖然枝酒係自己帶黎,不過佢地除左幫你開酒之外,其他就要自己黎,包括倒酒
(problem #7!!!)。

到食物啦,唔好問我點解,不過五個餐係分開上既(problem #8,西餐大忌)。首先係黎個肉醬意粉,個賣相OK,唔會太多蕃茄醬,不過味道咸左D同D意粉唔得彈牙好"林"(媽媽話好有港式西餐feel)。跟住auntie J 個rib eye拼意粉,auntie J 鍾意佢個牛扒汁分開上,因為佢最驚D汁太多或者係一pat pat。客觀D講句,我就真係唔覺得依個牛扒有任何homemade feel,我喺扒王之王或其他扒房或茶餐廳都係食咁上下既野。我諗其實佢既價錢HK$78一早都暗示左依一點。我冇試到,不過auntie J 話個rib eye 係比較薄所以咁熟都唔un,味道冇乜點ok啦。我見到佢食剩左大部份既意粉所以我諗唔係好好食。跟住就黎左個煙肉蘑菇意粉,意粉唔夠煙靱,不過唔係太多cream,只係咸左少少。食完意粉就有"頂級安格斯"食,同rib eye 一樣個汁(黑椒)係另上,最適合大家分黎食因為個個對幾多汁既要求都唔同。我諗個汁係冇得揀既,因為冇人問過我地(problem #9: 如果冇得揀係一個problem; 如果有得揀而冇問我地都係一個problem)。我食左四分一份angus,以依價錢肉身冇問題,只係個汁又係咸左D。唔知係咪又係冇得揀,冇人問過我地,依個餐係跟好普通既薯菜(problem #10: 又係一樣如果冇得揀係一個problem; 如果有得揀而冇問我地都係一個problem)。到最後終於黎個龍蝦餐,我同爸爸有少少意外,因為唔係一份整龍蝦,而係waiter哥哥一開頭介紹既一半龍蝦一半牛。我同爸爸打左個眼色就好快咁食哂成個餐,以免auntie S 有機會再面黑,因為我地知道auntie S 原意係想叫一份angus 加一份整龍蝦(problem #11: 不了解客人叫乜野)。咁既價錢既急涷龍蝦係咁上下啦。

我地食完之後等左一陣都未有人清理枱上面既野(可能覺得我地依張枱既人太麻煩唔係好想理會),我爸爸就好有禮貌地問哥哥仔係咪有餐飲哥哥仔就話有想要乜(problem #12: 不友善,不清枱,且唔問就好似唔想serve 餐飲)。我地就要左一杯涷檸茶,一杯熱檸水同一杯熱咖啡。飲品冇乜特別。我地一早就己經諗住去星街間喜宴食甜品,所以我地飲完野就急急埋單走人,而且有人塊面真係好黑。原本今日係auntie S 請客,不過提議黎Stefanos 既人auntie R 見到 auntie S 黑哂面就搶住比錢。

最估唔到既係到最後個waiter哥哥入去廚房攞野時,我望入去見到一個男人係廚房入面食緊煙
(problem #13)。

我係好鍾意食甜品,不過大家食到咁唔開心,又冇人介紹,所以我都冇去問人攞個menu黎研究(要問人先會有既甜品menu都唔方好得去邊啦)。所以對唔住,我係一定唔會再黎試佢個pizza,就算人請我都叫佢唔洗預我,好簡單,就係因為服務態度欠佳
,完全食唔到有homemade style/taste
,大廚唔係到就冇pizza食
,真係好荒謬,係室內已經實行左禁煙既香港,居然係Stefanos廚房內有人吸煙
。今次真係好失望!!!

2009-09-30