2019-11-15 146 瀏覽
灣仔有幾間越南湯粉, 但以全牛打造既就寥寥可數.  這間餐廳外貌似日式菜, 因為原址是日本咖喱飯, 相信是同一集團, 但改造成和牛越南湯河店.   餐廳內座位不多, 我們1行6人已佔了半間店, 店員殷勤地為我們調動食客拼出6人枱.  餐牌上9成都是牛,牛,牛.....全部都是牛, 令我們一班牛魔王很期待, 每款材料都差不多, 只是你想大滿足地試晒全部牛, 還是小試牛刀.   價格不是相差太遠, 更係一次過大滿足啦.   餘下1成食品就是季節限定 "鴨絲湯粉", 不過當天未能供應.  另外還有其他不是牛肉既小食.  大滿足全配料牛肉河包括: 半生熟安格斯板腱牛肉、澳洲牛肉丸、慢煮牛肉條、蘿蔔粒 $98.  牛肉湯底色澤深啡, 清而不油, 湯頭帶有蔬菜, 蘿蔔及牛骨既甜味, 嘴唇還沾有膠質顯出湯頭充滿牛肉精華.   安格斯板腱牛肉是半生熟, 就算浸在湯內耐了仍很嬾滑.   慢煮牛肉條像牛𦟌很入味, 夠厚身夠軟綿, 很驚喜.  不要少看牛肉丸, 來自澳洲的, 充滿牛味, 質地像食牛肉有嚼勁, 不像港式牛丸般彈牙/結實.   至於店員推介既河粉比金邊粉粗一些很滑溜, .招牌春園春卷 $36,

大滿足

招牌春園春卷 $36, 即叫即炸新鮮鬆脆, 滿滿的包有豬肉, 木耳, 粉絲及甘荀.
越南春卷

蒜蓉牛油雞翼 $36, 比春卷更突出, 看不到但食得出濃郁蒜香, 粉薄, 雞翼大隻. 又是即叫即炸很回味.
蒜蓉牛油雞翼
2019-11-13