因為和男友想食日本菜,一早就卜左呢間餐廳。都好好,可以俾我地早半個小時入坐。職員態度十分良好,很有禮貌。餐廳環境不錯,舒適寬敞。7時入坐,睇MENU同睇下食評有咩推介啦。得兩個人好難叫好多海鮮果D,所以就叫左個SET同埋壽司。見可以加錢有PANCAKE,諗住食完先叫,侍應提我地因為預備需時,所以建議我地落單果陣就叫埋,咁就叫定加甜品。野食都好快到,可能都早左DD到。上沙律,加錢要左魚生沙津。唔錯,魚生份量都頗足。磯燒鮑魚加鴨肝醬好食,鮑魚夠稔,又入味,點埋鴨肝醬真伙好惹味。味噌湯都幾好味,有隻大大隻既蜆,雖然應該煮左好耐,但未至於超韌。壽司,帶子夠份量,幾新鮮。唔記得左咩卷,有我既至岩吞拿魚同海膽,好味。招牌菜龍蝦焗飯好香,係D龍蝦冇咩肉。不過飯真係好食,D汁味道剛剛好,飯既軟硬度適中,夠曬惹味。仲叫左杯荔枝疏打,少少甜,不過有荔枝肉,幾好飲。成餐飯都很滿意,就係差個甜品未食。食完果陣7:45左右,都即刻同侍應講我地可以上得甜點,因為都知PANCAKE要等。等等等,等到8:10,都差唔多半個鐘,pancake仲未到,又冇人同我地講幾時到,我地就問要等幾耐。佢地就話岩岩打起左個漿,整緊架

野食都好快到,可能都早左DD到。

上沙律,加錢要左魚生沙津。唔錯,魚生份量都頗足。
魚生沙津

磯燒鮑魚加鴨肝醬

好食,鮑魚夠稔,又入味,點埋鴨肝醬真伙好惹味。

味噌湯

壽司,帶子夠份量,幾新鮮。
帶子壽司

唔記得左咩卷,有我既至岩吞拿魚同海膽,好味。
壽司卷

招牌菜龍蝦焗飯
龍蝦焗飯

仲叫左杯荔枝疏打,少少甜,不過有荔枝肉,幾好飲。
荔枝疏打

成餐飯都很滿意,就係差個甜品未食。

等等等,等到8:10,都差唔多半個鐘,pancake仲未到,又冇人同我地講幾時到,我地就問要等幾耐。佢地就話岩岩打起左個漿,整緊架啦。好,我地又等,等呀等,等到8:40,再問其實個PANCAKE幾耐到,剩係識答「整緊、整緊」。真係火到黎,半個鐘前你話打起左個漿,宜家又未到,又答唔到客人幾旳有。我地就白白等左1個鐘。又係你地話要時間整所以建議我地落單叫定甜品,好啦一早叫定原來都要客人等成個鐘都未有既。

果日我見到係有幾圍大客,但都唔代表你要其他客人等咁耐。你忙做唔切可以一早講定話要我地等幾耐,而我地去決定等唔等你個甜品。宜家就局左我地等成粒鐘之後先慢慢整,完全係浪費大家時間。

原本好地地既一餐飯就因為咁而SPOIL左,亦都令我對呢間餐廳卻步。
烏龍茶啫喱
2020-06-27