2010-08-15 33 瀏覽
十大最多好評自助餐入面, Le Menu總係榜上有名!! 見佢好評如潮, 而且個價錢又咁精彩, 已經心郁郁想試, 星期四就興志勃勃咁同屋企人嚟見識下。 六國酒店外表大大座, 但間餐廳就袖珍咗d, 行入去就已經一眼睇哂有咩食, 似乎款式唔多, 景觀一般。 是晚個場得8成人左右, 一開場已現人龍搵食, 仲等咩?! Let’s go…冷盤: 翡翠螺大大隻但無乜味, 個人都係比較鐘意食烹調過既翡翠螺多d, 惹味d嘛, 可惜呢度無。 龍蝦仔細細隻又係味道麻麻地, 中蝦就一般。 D海鮮限量廖廖可數, 雖然有refill, 卻予人吝嗇既感覺!生果沙律唔錯, 几醒胃。火腿咸左d, 煙三文魚及螺仔肉不過不失。壽司就揀左三文魚、鰻魚、加洲卷等, 發覺舊飯好難食啊!生文魚刺身有鮮味, 爽口又美味!!!熱盤: 熱辣辣既炸蝦丸好香口。 牛仔肉大件厚切, 肉質好鞋, 好難啃!!! 爸爸話d燒牛肉又係好鞋好韌, 仲有d類似豬肉既扒類都係厚身大大件又煮得唔好, 媽咪話見到都無胃口, 我就覺得個賣相有d似隔左夜!!! 薯仔炆雞就味道OK。 我發覺呢度原來連蒸魚都無, 只有煎魚柳, 秋刀魚等, 味道仲好一般。 青豆炒

既感覺!

生果沙律唔錯, 几醒胃
。火腿咸左d, 煙三文魚及螺仔肉不過不失。

壽司就揀左三文魚、鰻魚、加洲卷等, 發覺舊飯好難食
啊!

生文魚刺身有鮮味, 爽口又美味
!!!

熱盤: 熱辣辣既炸蝦丸好香口
。 牛仔肉大件厚切, 肉質好鞋, 好難啃
!!! 薯仔炆雞就味道OK。 我發覺呢度原來連蒸魚都無, 只有煎魚柳, 秋刀魚等, 味道仲好一般。 青豆炒青口唔好味, 後期refill左另一款炒青口已放棄再試!! D羊架雖然都厚身但勝在肉質嫩滑, 啖啖肉好口感
。焗蟹蓋ok好味但食唔出係用乜野材料, 仲好多人爭住攞。 我覺得白汁意粉味道都算ok, 但媽咪就話d白汁好”陋”。 炒飯直頭差過係酒樓
。 見到其他鴨肉、雞肉、菜等已無食慾!!! 雖然有不停refill, 但是晚來來去去都係果几味。

湯: 有兩款-青紅蘿蔔同忌廉湯, 不過都無興趣試了。

熟食檔: 淥左d牛柏葉、牛肉、魚片、香腸、生菜再加個喇沙湯底….一陣濃郁既辣味撲鼻而來, 呢個就正
嘞! 另外淥左碗皮蛋瘦肉魚片粥, 赫然瞥見d粥係由廚師係一桶疑似隔夜“一pat pat”又”杰達達”既粥入面攞出來滾, 情景就十足十美女廚房咁驚心
!!! 師傅見我眼定定o哂嘴
咁望住桶粥, 即刻俾張咭仔叫我轉頭先嚟攞。 人地大排檔都有明火煲粥吖, 唉! 呢度竟然
….試食左一啖, 效果可想而知…

甜品: 好多種類~有鮮果撻、芝士蛋糕、朱古力蛋糕、心太軟、麵包布甸、朱古力忌廉泡芙、朱古力∕白朱古力噴泉、自製格仔餅、焦糖燉蛋、木槺布甸等, 估唔到有埋爆谷機。個人專攻cake類, 食落口感麻麻地。

最有印象既竟然只得Haagen Dazs雪糕: 有4種味~咖啡、士多啤梨、朱古力及我至愛既雲尼拿, 一口氣食左6小球
, 眼見小朋友食得最開心, 因為可以用筒食。

生果: 西瓜、菠蘿.、哈蜜瓜三款中得西瓜較甜
較可取。

飲品: 任飲Fruit punch、橙汁、提子汁及其他茶、水丶啡。

服務: 收碟快, 值得一讚
!

對於我地呢班重質唔重量既人嚟講, 真係試一次就夠哂皮嘞!!! 是晚媽咪只靠西瓜、雪糕及小量甜品飽肚, 她話咁既質數就根本唔值咁既價錢
!!! 尤其係食物既賣相, 有點兒粗製濫造, 天后d酒店既buffet就略勝一籌, 大家價錢相約, 但人地明顯地精緻得多, 烹調適中, 真難理解咁樣打入十大!!!

一般
已經無mood影