2013-06-06 17 瀏覽
若非朋友帶路都唔知道有一新開熱狗點於灣仔, 本着陪食既心又未有心水餐廳下一試.當時已過放工時間,顯然人客較少,可以坐低慢慢食.熱狗有跟套餐或單點, 我跟友人皆散點.除左熱狗,仲有小食,沙律及飯,唔會獨沽一味熱狗我揀左蟹籽蟹棒及木魚花椰菜豬肉腸. 前者是仿蟹棒,不過質感及味道有8成似, OK喎.條腸皮脆之餘仍帶肉汁, good! 友人的木魚花椰茶都好好味, 木魚花多,配豬肉腸好夾, 好和風FEEL 小食我地點左釀芝士雞翼, 薯絲炸蝦及一個雞飯2份SHARE食,薯絲炸蝦好香脆唔油膩, 薯絲改層好脆,食到內圍係軟軟地,食到蝦肉又變爽,強烈推介~ 釀雞翼漲卜卜, 芝士分灑上面,雞翼整得剛剛熟一樣,咬下熱辣辣.中間心除左雞肉仲有芝士及椰菜, 芝士雖然唔係半溶那種,但唔太heavy感覺剛好(芝士迷或嫌唔夠).最後個飯細細碗,雞肉粒+滑蛋本身已係絕配, 有D汁送飯先緊要呀.如果蛋可以多些少就好了.熱狗已經唔只一條腸+一PET介辣/茄汁咁基本了, 花D心思可以變出好多花款, 繁忙既都市人仲分分鐘當晚飯食,我會記得這熱狗店, 一人晚餐又多個CHOICE.

~

題外話/補充資料: 包製作需時,peak hours來食或唔夠脆.
2013-05-10
  • 木魚花熱狗