2017-10-20 1418 瀏覽
灣仔皇后大道東一帶有好多小街, 你唔走入去探索都唔知原來在corner位有間cafe, 有間外賣店, 甚至係法式餐廳.  今日捐到去在灣仔工作很久既朋友都唔知既一條街"麥加力歌街", 品嚐法式小店既午餐滋味.  長條型既鋪位分地下及一樓.  雖然是法式餐廳, 但餐廳卻擺設好多懷舊玩具, 相信是店主既珍藏.  Set lunch 做得不馬虎給我驚喜, 尤其我所點既蕃茄醬煎帶子risotto, 煎到金黃既帶子有3大粒, 沒有雪味沒有overcook帶口感.  微酸既蕃茄醬很fresh, 不會有飽滯感.  朋友點既煎西冷, 雖然熟了點, 但肉質軟熟, 充滿炭燒味.  Set lunch百幾蚊還有餐湯及餐飲跟灣仔一般西餐廳價錢相約, 至少這趟令我有驚喜會再幫襯.
蕃茄帶子risotto
紅酒汁西冷