2006-07-11 13 瀏覽
尋晚成夜晚十點先同男友出街食飯,因工作辛苦想食餐好D,舒緩下心情,所以決定食西餐。又因為世界杯關係,都係食意大利菜比法國菜安全,甘意大利贏波起碼個廚師心情靚,煮D野食一定會比法國菜好。甘時間上都唔早,所以方便D去左屋企附近既意大利小店試試。我同男友都好肚餓,就諗住叫個意粉同spear ribs 分住食。個sales manager 幫我落單果陣聽到我想叫ribs 之後,佢就停左一停,跟住就話如果我地真係想食ribs 既,就最好cancel 左個pasta,因為個portion 大到已經足夠我地兩個share 食。我心諗$129 既ribs 有無大得甘緊要呀?不過見佢好有誠意甘suggest,好喇,就聽佢話,最多唔夠食先再order 過。個manager 見我好似仲想試其他野,甘佢又suggest 最多叫個salad,佢幫我安排½ portion,我又諗甘誇?連salad 都淨係俾½ portion 我?我男友開頭笑我,話我個樣呃人唔似甘大食!好喇,D 野食開始上抬,先黎杯白酒同Sangria,白酒OK,Sangria 好飲,個manager 話落少左D 酒,

我男友開頭笑我,話我個樣呃人唔似甘大食!好喇,D 野食開始上抬,先黎杯白酒同Sangria,白酒OK,Sangria 好飲,個manager 話落少左D 酒,話驚太strong 我未必鍾意,叫我試下味先,唔夠佢幫我加番。個feel 好warm,因為佢有幫我諗過!D 香草麵包好香好脆,仲好新鮮添!Salad 都好好味,發覺佢個½ portion 都唔細,足夠我地兩個share。

登登登…登…主菜出場,我見到個ribs 果陣呆左,個area 有1 ½ - 2倍我塊面甘大,唔怪得佢話足夠我地兩個share 啦!當然個portion 大會俾人感覺抵食,但最緊要都係味道~~ 先聞一聞,好香,切開,好”諗”喎,第一啖,好juicy,yummy ~~ 第一時間就諗,唔駛再去Txxy Romxxs 喇,因為呢度好味得黎仲抵食夾大件!不過end up 我地都係食剩兩條ribs,因為我地食哂伴碟既greed salad 同薯角(都唔少架!)!Oh,我地中間再叫左杯house red,so far so good 啦!

仲有值得一讚係D service 真係好好,雖然鋪頭細細,但個manager 同D waiter 都好nice,restaurant 既格調都幾grand 既感覺,但佢地既service attitude 又令你feel comfortable 得黎又唔做hotel 甘局促。我知道我一定會再去,仲要介紹多D 朋友去添呀!

Order List:
White Wine x 1 glassHKD 49