2014-03-24 1386 瀏覽
好耐冇寫食評, 因為近年食既都冇話特別好/差要寫, 所以荒廢左呢度~ 但今次真係忍唔住要上黎寫! 唔知係因為周末夜晚冇咩人(唔啱時間黎?), 定係本身質素就唔好, 食物差既程度真係令人好失望!同友人係灣仔搵野食, 已經係8.30pm, 同埋可能係星期日既關係, 附近好多食店都已關門, 途經春園街見龍鳳有開門, 加上友人話好耐之前食過, 都幾好食, 我自己都未試過, 但聽到友人咁講同埋好肚餓, 所以就入黎一試。一入門口見到有兩三枱客, 門面就有兩個員工(一個年輕姐姐同一個嬸嬸), 我地坐低一陣就叫左一個推介既咖哩吉列豬"手八" 飯($6x), 友人就叫左個有厚多士、招牌炒蛋同雞翼火腿湯麵既特餐, 仲加左$10 轉辛辣麵 ($6X), 另外加左一碟推介既卥水雞翼 ($4X)。雞翼(一碟6隻)先到, 一食就覺得有古怪, 點解咁老, d肉咁"鞋"同縮晒水既?? 好似屋企食翻煮幾次個種口感。友人話可能因為係卥水, 所以keep 住浸係卥水就老, 我唔知咩原因啦, 只係覺得好"鞋"同唔好食。之後個侍應嬸嬸放低個特餐既多士同蛋, 多士上既牛油未溶, 但蛋好似好靚好滑, 仲係半液體咁, 我即刻夾左一啖

之後個侍應嬸嬸放低個特餐既多士同蛋, 多士上既牛油未溶, 但蛋好似好靚好滑, 仲係半液體咁, 我即刻夾左一啖, 凍既?? 唔係呀?? 完全凍既炒蛋我真係未食過喎.....我忍唔住出聲「d蛋咁凍既??」, 侍應嬸嬸企左係度唔知點反應, 友人都立即食一口蛋同多士, 多士微暖, 但蛋堅係凍架喎, 我地同時望向侍應嬸嬸, 佢就望住侍應姐姐問點算, 侍應姐姐二話不說行過黎拎走碟多士同蛋, 話「整返熱俾你」就走左。我同友人對望, 究竟佢會點整返熱呢? 友人個位係望住廚房既, 佢見到侍應姐姐係將成碟多士同蛋放入微 波 爐 叮!!!
唔夠一分鐘, 侍應姐姐就拎返俾我地, 我地一望大家都O 左嘴︰蛋已全熟, 多士已淋, 友人想出聲但我阻止左佢, 講真, 侍應姐姐做得出"叮"返熱d 蛋呢個舉動, 我諗再多講亦冇用, 友人最後講左一句: 如果要叮, 都拎起塊多士先啦, 搞到而家兩樣都好難食。

之後特餐個麵黎到, 麵仲有兩塊火腿同兩隻雞翼, 好明顯呢個麵既雞翼同之前個碟比係大隻d 同肥美d, 我即刻試食一隻, 個味一樣但肉質好食好多, 咁先係雞翼嘛~!!! 加左錢轉辛辣麵, 辣粉係自己落既, 我落左半包就食, 食左一啖麵, 唔係呀? 呢個係辛辣麵?? 係加左$10轉既辛辣麵?? 辛辣麵都可以煮到咁淋??? 有冇搞錯!!! 個麵好明顯係over-cooked, 淋既程度係食開出前一丁同辛辣麵既人不能接受既!!!

最後個咖哩吉列豬"手八" 飯到, 終於有樣叫做正常既食物出現, 吉列豬"手八"炸到有少少乾, 不過咖哩汁不錯, 少辣但惹味, 我同友人簡直係搶住黎食, 因為冇人想食個特餐囉... 最後餐飲係兩杯熱飲, 普通既熱奶茶。

埋單, 咁就$17x 差唔多$180, 完全係好無奈食得好唔開心。出黎食野, 貴唔緊要, 最緊要係食物好味先值。食完呢餐, 我同友人既疑問都係: 點解個蛋可以完全係凍既, 同埋點解可以就咁叮?? 其實炒過一碟蛋又要幾多錢呢?? 點解個麵overcooked 都可以拎出黎?? 又或者係因為我地唔啱時間黎, 所以俾d 放左好耐既食物我地?? 點都好, 以咁既質素同價錢, 灣仔區大把更好既野食, 我當然係唔需要再黎龍鳳啦。
2014-03-23