餐廳: 駿景軒
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2024-05-10 20 瀏覽
上次來到英皇駿景酒店頂樓chill左晚,無意中發現酒店一樓有間中菜廳駿景軒,睇落幾精緻,今晚路經灣仔就順便試一試。一到餐廳問下前枱有冇位,好彩今日係閒日,未全院滿座,不過都提醒我哋下次來預先訂座比較好,皆因駿景軒枱數有限,真係手快有,手慢無。坐低點左壺香片就研究下菜單,原來駿景軒係粵菜川菜皆精,上至鮑參翅肚,下至川粵小食,都一一精通,最後我哋點左五道小菜品嘗一番。先上菜既係川味口水雞,雞同口水醬分開上,可以自由調味,雞肉本身已經鹽焗雞,肉嫩皮Q彈,就咁食都好好味,口水醬辣椒味香濃而微辣 ,一食就感受到師傅係川菜上既功力,兩者合一更加惹味,唔會徒有色而無其味。之後係百花炸釀松葉蟹鉗,每人一隻唔使爭,蟹鉗沾上炸粉炸得脆香,食落外層蝦肉彈牙味鮮,入面蟹鉗肉質一絲絲,蟹味濃烈,添上甜酸醬後提鮮錦上添花。緊接著既椒鹽鮮魷,炸皮簿脆,內裡魷魚肉經師傅刀功處理,一咬就開,黑醋一沾,更添風味。主菜揀左瓦罉焗胡椒蝦,一開蓋濃濃胡椒味,見到滿滿原粒胡椒將蝦掩蓋,餐廳選用了大頭蝦,外殼炸得香脆,肉質結實,胡椒味與蝦味溶為一體,又唔會太過火,值得推薦。最後以醬油安格斯牛肉石窩炒飯來作結,炒飯上堆滿木魚絲,石窩

最後以醬油安格斯牛肉石窩炒飯來作結,炒飯上堆滿木魚絲,石窩既熱力令木魚絲起舞 ,增加香味之餘亦撩起食欲,炒飯炒得粒粒分明,配料細切,每一口肉與飯都均衡分佈。淡淡醬油香配上木魚香同牛肉油份,三者溶為一體,越食越惹味,有驚喜既係鍋底熱力迫出飯焦,增加口感,又有一番風味。

五道菜份量剛剛好,唔會太多又唔會太少,每道菜味道質素都相當好,老婆都食到好滿意!駿景軒的確係一間隱於鬧市既高質素中菜廳,絕對值得推介。