2020-10-23 738 瀏覽
生日黎試一次人生第一次任食大閘蟹。實在好懷念上年食足3人既大閘之旅喔!!依到有2個時段, 頭段6:00尾段8:00, 我地選擇左尾段食得舒服D搭MTR 於A3出口出, 過對面行左邊於太和街入口入, 直行到底向右轉灣仔道路痴既我又兜左個大圈。 但都好過去九如坊次次都搵餐死去到都有人等位, 搭lift上到去塞滿門口, 好彩D朋友一早到晒。 一黎就黃金蝦球🍤, 味道可以但個皮就粉左D再上杏汁燉花膠, 湯既外觀就比較例湯Feel , 花膠少硬雞腳反而唔錯, 大家當例湯好了之後主角出場....燈燈燈tang, 大閘蟹出場。 Size 有大有細 3 兩-4.5兩都有, 全部都係比公。 蟹膏一般唔算香, 白膏亦未係時間唔夠多。 當然咩價錢就係咩貨式,  上蟹速度都好快唔會慳住, 值得加許。豉油王乳鴿。。每人半隻但大家都無時間食, 但味道其實唔錯糯米飯, 無咩配料, 但夠乾身都OK 最後的薑茶大定一定要飲呢, 因為大閘蟹真係好寒, 我番到屋企仲會飲多碗黑糖薑母菜先瞓
生日黎試一次人生第一次任食大閘蟹。
實在好懷念上年食足3人既大閘之旅喔!!

路痴既我又兜左個大圈。 但都好過去九如坊次次都搵餐死

一黎就黃金蝦球🍤, 味道可以但個皮就粉左D

豉油王乳鴿。。每人半隻但大家都無時間食, 但味道其實唔錯

糯米飯, 無咩配料, 但夠乾身都OK

花膠湯

黃金蝦球