成日話好少黎香港島哩邊,但機會總係接踵而來,今日又黎到灣仔喇,做完野又到午飯時間,我唔客氣了 再次喺附近,上次食過哩間嘅【巴東牛肉】,賣相係怪咗啲,但味道的確唔錯,就做返次回頭客啦 今日我嘅目標係【海南雞飯】~上次黎【莎巴】係happy hour時段,望住菜譜,花多眼亂,樣樣都好好味咁,我用咗成個字先決定到食乜 今日黎到門口,見到set lunch有海南雞飯,真好彩,唔駛煩~我未到12點就入坐,入面唔係好多人,快快坐低落order先~【熱咖啡】一杯~熱辣辣嘅一杯咖啡,附上牛奶一小杯,黃糖一包~咖啡味道冇乜特別,但還算濃郁,亦冇奇怪嘅苦澀味,比一般貨色要好嘅出品除非你有特殊喜好,如果唔係牛奶就唔駛加喇。糖我就成包落喇,落完都唔係點甜差唔多同時上檯嘅係【mussel 忌簾湯】一碗,湯味還算鮮,冇局部鹹,質感整體適中,味道中規中矩,一碗湯居然有成8粒左右嘅mussel,都幾慷慨,不過都唔係咩新鮮貨 湯夠熱,飲落都算舒服~湯飲到差唔多,主菜【跟餐版海南雞飯】就上檯了 份量對我哩個大男人黎講係比較少的,先試試啲油飯。。。雞油味幾香,比尖沙咀【好時沙爹】嘅出品要黎得香,食落味道都唔錯,食到有少少薑
今日我嘅目標係【海南雞飯】~

Set lunch

咖啡

Mussel湯

,不過都唔係咩新鮮貨
湯夠熱,飲落都算舒服~

跟餐海南雞飯

湯飲到差唔多,主菜【跟餐版海南雞飯】就上檯了
份量對我哩個大男人黎講係比較少的,先試試啲油飯。。。雞油味幾香,比尖沙咀【好時沙爹】嘅出品要黎得香,食落味道都唔錯,食到有少少薑,但感覺淡咗少少,不過哩個只係一時間嘅感覺,因為一碟飯嘅味道係要睇整體加嘛
當我夾一件雞同啲飯一齊食嘅時候,居然會俾到我一種完全唔一樣嘅感覺。淨係食雞嘅話會覺得幾有雞味(講緊肉連皮一齊食嘅情況下),雖然唔係件件都滑,但味道唔錯,不過感覺上好似唔多夠油香。。。但兩者配合一齊食嘅時候,雞嘅味道就彌補咗飯唔夠味嘅問題,而飯嘅油香同時令啲雞油香起黎,好!食得好舒服,上上之作
順帶一提,雞嘅味道同口感同【好時沙爹】嘅出品頗為相似,雞味一樣地足夠(總覺得近年啲雞冇咩雞味,同20幾年前街市貨差得遠,唔通係宜家啲雞食得藥多
),一樣唔係件件滑,唔通係海南雞嘅特色?

付上嘅薑蓉味道偏淡,但同雞飯一齊食嘅話,佢適當咁增加咗整體層次感嘅同時,又唔會影響咗本來食落好舒服嘅感覺,唔加可惜

值得一提嘅係甜辣醬,係甜中帶辣,味道調得啱啱好,完全唔會過甜或者過辣,又或者有甜辣不相容嘅奇怪感覺,口感清醇,食落非常舒服,係我食過最好嘅甜辣醬
唔知係自家出品定係買返黎嘅呢

椰汁糕

雞飯食完之後,侍應收走空碟,set lunch嘅甜品就隨即奉上。(服務唔錯
)今日嘅甜品係【椰汁糕配椰絲】,清甜嫩滑嘅椰汁糕,配上懷疑用黃糖處理過嘅椰絲(比一般食到嘅白色椰絲要甜少少,自家製造???),一清一稍為甜,一滑一粗,粗中帶幼,層次分明,又一誠意之作

埋單,盛惠75加一,83蚊~以哩個套餐嘅高水準黎講的確物有所值
但以好似我咁嘅男人黎講就只有6成飽了,食完總覺得差咗啲乜咁(可能飲返杯水之後感覺會好啲。。。。。。啊,佢地冇俾到水我
),所以我行咗出門口之後,我就繼續搵食了
2015-03-06
Mussel湯