2023-08-06 2507 瀏覽
T先生鍾意食小籠包,但要食到正宗而且岩口味的,並不容易😅 我諗起<老上海>在我的To try list上,放工後同T先生過來試新野😆餐廳格局不舊不新,唔算大間,同場都有不少食客,有日本人食客,也有家庭聚餐,亦有放工後的聚餐⋯ menu 比較舊式,一本又大又厚既menu, 用上厚身卡紙印製,分門別類而且圖文並茂,可見食物種類繁多⋯📍小籠包 $70未仔細睇餐牌前,已經諗好要試試小籠包。小籠包即叫即蒸,一籠5隻,望上去幾大隻,配上醋/薑一齊食。小籠包皮薄而且juicy , 我要小心翼翼地食和吸收肉汁,幾鮮甜,處理得幾好👍🏻 而T先生覺得肉質未夠紮實,因為佢鍾意啲紮實多肉既口感。📍酸辣湯 $128突然想飲,於是就點,又係即叫即整。職員幾酸辣湯分發,份量上比想像中多,可以分到4-5碗。另外,食材上都幾足料,有豆腐,荀絲,冬菇絲,肉絲,蝦⋯口感十足;再講講酸辣味道,酸辣度適中,辣度唔會令人覺得好嗆喉,所以飲起上來幾舒服,令人會繼續飲,我和T先生都幾鍾意呀,值得推薦📍韭黃炒鱔糊 $188又係即叫即炒,鱔既份量多,條條分明,而且幾肥厚,正鱔糊既獻汁既稠杰度剛好,唔會水汪汪,同埋唔會好咸

📍小籠包 $70

小籠包

📍酸辣湯 $128

📍韭黃炒鱔糊 $188

又係即叫即炒,鱔既份量多,條條分明,而且幾肥厚,正
鱔糊既獻汁既稠杰度剛好,唔會水汪汪,同埋唔會好咸,調味真係幾重要架。而且韭黃炒得都唔錯,所以鱔糊最岩配白飯一齊食
我地都食得好津津有味,停唔到口。酸辣湯已經咁正,依家仲有個鱔糊
韭黃炒鱔糊

📍腐乳方肉 $152

由於未食過,坊間都好少見過呢款,同埋見係用腐乳,我地諗應該幾特別既。一上菜呢~~原來用南乳醬炆,所以味道會偏甜⋯嘿🤔有點不似預期呢。用上一舊五花腩炆,皮炆得幾腍,但又未去到東玻肉果種入口會化既口感;而瘦肉部分都吸收晒南乳醬,它不是很柴很鞋,但又不是嫩既口感⋯整體來說,普普通通,不是我杯茶既口味啦
我食得最多反而係配菜既白菜仔😅
腐乳方肉

📍茶芥/花生

都想講講茗茶部份,用上香片,茶味帶甘而且突出,更會聞到陣陣既香片茶香,可以為清洗一下味蕾,我幾鍾意😊
茶芥 /花生

水準中上,我地都幾鍾意呢度既味道,而這裡的職員都有返啲年紀,但他們的服務和態度都幾好呀。再隔一陣,我和T先生會再回頭試其他菜式呢😉

事後食評:

味道:4.0/5.0