2023-09-13 776 瀏覽
再和T先生再嚐<盛記>中式小炒,今次揀左平日放工後過來食晚飯,人唔算多,沒有星期五或周末果種熱鬧氣氛,所以坐得比較舒服少少😆😆今次好想試下小菜煲,而且已瑣定目標啦😆😆📍沙薑雞腳上次食過,今次返尋味。雞腳煮得入味配上沙薑醬,會令人停唔到口,但個口會有點攰😆😂 基本上配白飯係幾唔錯的。📍菜莆蠔仔煎蛋返尋味之二。食完都幾飽肚,配上魚露後鮮味會再出啲,又係配白飯既其中之一option。📍紅酒燴牛尾煲見人人都點牛尾煲,我地都點一客。新鮮熱辣,聞到陣陣既鑊氣味!? 令人垂涎三尺🤤 有賣相唔錯,而且份量都幾大份,牛尾肉和骨再有紅蘿蔔作為配菜。至於味道呢,幾惹味有點似燒汁既味道,但不是很咸,反而有少少甜味,我覺得味道幾好,簡直可以撈幾碗白飯食😆😆 📍銀杏鮮竹浸時蔬都想食蔬菜平衡已選食物。清清地就揀了銀杏鮮竹浸時蔬,有上湯浸住濕濕地,內有銀杏,鮮腐竹,菠菜,白菜仔⋯味道發揮正常,而且份量都幾大。📍飯後糖水 - 紅豆沙(免費)免費飯後糖水😇 紅豆煲得都算腍,有少少沙,甜度不太甜,岩我和T先生😊 食完咸或濃味既野,食返甜點叫做中和下😆最後,我地食唔晒牛尾煲,打包留返明天叮熱再撈白飯食😆😆事後

📍沙薑雞腳

沙薑雞腳

📍菜莆蠔仔煎蛋

菜莆蠔仔煎蛋

📍紅酒燴牛尾煲

紅酒燴牛尾煲

📍銀杏鮮竹浸時蔬

銀杏鮮竹浸時蔬

📍飯後糖水 - 紅豆沙(免費)

紅豆沙

最後,我地食唔晒牛尾煲,打包留返明天叮熱再撈白飯食😆😆

事後食評:-

味道:4.0/5.0