2020-12-12 57 瀏覽
終於轉涼,飲碗熱湯真係好緊要!行過呢間舖頭就聞到好濃牛味,有少少似賣牛雜的小食舖的味,所以就入黎試下~入去食嘅時候已經係下午茶時段,所以老細得閒可以同我哋傾下閒偈,佢推薦我哋食崩沙腩因為新鮮嘅比較少,男朋友就要左個咖哩牛腩粉配套餐~講真,崩沙腩真係聽就聽得多,食真係未食過!崩沙腩係牛嘅橫膈膜附近,比較少有,所以都會比較貴;我覺得幾有咬口但牛味唔算出!牛湯調返轉頭比較出色!聽老細講,係用大量牛骨每日煲成十幾個鐘頭,無落味精;聞落已經聞得出好大陣牛味,飲落更加唔駛講,好鮮甜!唔好話用牛湯嚟煮河粉,就算就咁煮蘿蔔都好好食!椰香咖哩裏面有薯仔,紅蘿蔔,牛腩;咖哩好重椰香味,第一啖會覺得甜甜地,後勁就會有些少咖哩嘅辛辣味!薯仔、紅蘿蔔、牛腩全部都入曬咖哩味!米粉一樣係用牛骨湯,牛骨湯同埋咖哩完全冇撞味,加埋一齊食完之後會成身暖笠笠~套餐會跟一杯餐飲,五香牛輾,流心蛋~五香牛輾最出色,因為每一塊牛輾都好入味,而且老細切得厚薄均勻,食曬都唔會特別覺得膩!糖心蛋就有滷水滷過~就算餐飲都係老細一家自製,所以配搭都幾特別~金羅漢果花旗參茶飲落甘甜,好重花旗參味,蔘味散咗之後羅漢果有一種甘甜味慢慢咁滲出嚟,

就算餐飲都係老細一家自製,所以配搭都幾特別~
金羅漢果花旗參茶飲落甘甜,好重花旗參味,蔘味散咗之後羅漢果有一種甘甜味慢慢咁滲出嚟,相信都冇特別加糖,我覺得好岩呢種天氣飲~洛神花雪梨茶就有少少酸,如果食完牛腩覺得膩嘅人飲呢個解膩就一流!

講真即係個啖牛骨湯都已經值回票價!👍🏻

咖哩牛腩粉