2023-12-05 91 瀏覽
見到有間新開既日本爐端燒 緊係叫埋個為食朋友一齊會一會佢啦 一入到去就見到有個沙池中間有備長炭 外面插住d魚棟係到燒 呢個畫面真係勁吸晴 係香港真係冇乜機會見到 因為要係室內用炭燒野又要攞牌 通風設備又要夠高規格先得♡是日生蠔🦪 $156本身我同朋友都好鐘意食生蠔 平時同佢去開蠔吧食 今次就一人叫一隻頂頂癮 隻蠔勁creamy 海水味唔算重亦都唔會有金屬味 真係有少少後悔一次過叫晒所有野 因為想叫多半打但野食落晒單 再叫就食唔晒 下次黎呢度再食時個叫野食策略要調整下先得♡鰯魚伴明太子🐟 $118鰯魚其實就係沙甸魚 就係用門口個沙池圍住備長炭咁燒 咁燒法真係有炭既獨特香味 魚表皮燒到微微帶乾 內裡仍然有充足既魚脂香 加上沙甸魚既細骨係可以食既咁就唔洗怕太麻煩要吐骨♡炭燒「名古屋交趾雞」🐓 $168交趾雞係日本當中一款好出名既品種 交趾雞肉質較彈之餘雞味亦都濃 好適合用黎燒或者火鍋 而今次就係食燒雞 廚師將交趾雞處理到一口size 之後就將佢放入個網盒到係備長炭上面燒 見到師傅一路shake一路燒 因為切到一口size 如果同一個位燒得耐就好易過火侯♡燒雞軟骨🐓 $38真係要去到日式料理店

♡是日生蠔🦪 $156

♡鰯魚伴明太子🐟 $118

♡炭燒「名古屋交趾雞」🐓 $168

♡燒雞軟骨🐓 $38
真係要去到日式料理店先會見到呢d大件既雞軟骨 咬落去仲係比較juicy 外面就微微焦

♡燒雞肝🐓 $38
雞肝超級濃肝味 可以一戰

♡紫菜卷雞柳海膽醬🐓 $42
紫菜配雞柳呢個配搭幾特別 海膽醬增添左一份鹹鮮既味道

♡明太子茶漬飯🫖🍚 $58
茶漬飯幾清 配搭埋明太子就令到個飯有個輕輕既鹹味係到

♡ Sumito 冷麵 $148
冷麵酸酸地幾開胃 有半隻溏心蛋同埋有d芽菜 拎到上黎以為就係得咁多料 原來個冷麵入面仲有好多舊角切魚生 又有八爪魚係入面

♡生果忌廉 Mix $58
♡夾餅紅豆雪糕 $38
最後兩個甜品都做得幾好 生果忌廉配餅乾呢個可以一啖咁放一塊落口 口感極滿足 紅豆幾甜亦帶點糯既感覺 雪糕微融帶點滑 一糯一滑加埋個脆餅就一啖食落去有三重口感
鰯魚伴明太子
炭燒「名古屋交趾雞」
生果忌廉
Sumito 冷麵
Sumito 冷麵
夾餅紅豆雪糕
明太子茶漬飯
明太子茶漬飯
是日生蠔
鰯魚伴明太子
炭燒「名古屋交趾雞」
生果忌廉
夾餅紅豆雪糕