2013-12-21 445 瀏覽
店子門口比較細, 未必人人留意到這間小店, 但店面尚算簡潔整齊, 我們比預約時間早了半個鐘, 人客唔多, 又是平日, 店舖經理友善請我們隨便坐....未幾, 炒芥蘭先上場, 新鮮翠綠;沒苦澀味;軟硬適中:是日天氣特別凍,廚師細心地把菜堆成小山丘, 減慢菜變涼。泰皇特色大碗麵: 我們揀了冬陰公金邊粉中辣, 辣香非常, 配料非常的多有泰式牛肉丸、泰式豬肉丸、泰式魚丸、泰式札肉、司華力腸、肥牛、肉碎、雞絲及秀珍菇, 而且每款配料都有兩份, 真係冇欺場在1/3飽之下串燒拚盤上枱啦...嘩, 有雞、牛、豬、札肉同司華力腸, 札肉係切成三角錐體燒的, 本身札肉都係乾身, 所以燒完唔係乾到死咁已經好好, 札肉都好彈口, 雞肉十分鮮嫩, 厚粒切成, 十分JUICY, 司華力腸同街邊小檔燒的一樣,皮脆肉滑,豬同牛就只係不過不失。接著剛炸起的蝦餅, 唔算好出色, 不過剛炸起, 熱騰騰, 沾上泰式酸甜醬, 甚是香口已經好飽啦...仲有海南雞飯剛到我們只試了一口飯同雞件沾上他們的特製醬汁, 真係超級無敵咁好味, 先講飯唔係太油但很香, 海南雞滑嫩又厚肉, 醬汁香辣帶微酸隱約仲有魚露味, 最反要打包,食唔晒又唔
炒芥蘭
泰皇特式大碗麵(冬陰公金邊粉中辣)
串燒拼盤
蝦餅
海車雞飯

在1/3飽之下串燒拚盤枱啦...嘩, 有雞、牛、豬、札肉同司華力腸, 札肉係切成三角錐體燒的, 本身札肉都係乾身, 所以燒完唔係乾到死咁已經好好, 札肉都好彈口, 雞肉十分鮮嫩, 厚粒切成, 十分JUICY, 司華力腸同街邊小檔燒的一樣,皮脆肉滑,豬同牛就只係不過不失。

已經好飽啦...仲有海南雞飯剛到我們只試了一口飯同雞件沾上他們的特製醬汁, 真係超級無敵咁好味, 先講飯唔係太油但很香, 海南雞滑嫩又厚肉, 醬汁香辣帶微酸隱約仲有魚露味, 最反要打包,食唔晒又唔想做大嘥鬼

餐飲兩杯可揀泰式奶茶/青檸梳打, 因為天氣冷,揀了兩杯泰式奶荼, 味道特別,好似麥味但相信應加了一些香草, 我就好受落啦
, 如果同港式奶荼一樣就毫無驚喜呢!?
題外話/補充資料: 蔡經理好友善, 在言談之間, 佢知道我們喜好辣蟹, 佢推介同屬集團的金蘭花私房菜食蟹, 驪說美味非常, 下次有機會一定去試下,並且這間泰皇一定再嚟幫襯, 有水準, 有好客, good
2013-12-18
用餐優惠
團購
炒芥蘭
泰皇特式大碗麵(冬陰公金邊粉中辣)
串燒拼盤
海車雞飯