係VTC 番完學, 比"女王的教室之會計篇" 蹂躪過後, 真係頂唔順心中的壓力,一定要找好食的東西來平衡一下心理! 本來想去食平平地既米線, 但克街那間米線真係不及佐敦店的好食(佐敦店我由中五幫親到而家, 試過其他分店都不及那家好).行行下見到坐於對面既呢間火鍋, 天氣涼涼地, 最愛烚下烚下,2個美女叫左9碟, 一於發洩一下心中那度悶氣. 肥牛 : 好食, 但唔係勁好食.日本黑豚肉 : 非常好食, 有4成係肉, 6成係肥, 但你咬落去係完全唔覺得肥同油既. 仲有D 好似食緊牛既感覺!雜菜拼盤 : 乜菜都有少少, 不得不試下佢既鮮冬姑, 有半個乒乓球咁大, 而且非常厚身, 食落又有鮮姑既小小甜味! 正!白螺片 : 烚一陣就已經OK, 無味,但好爽口!水餃,雲吞,菜肉餃 : 好食, 我都係個愛餃之人, 佢地既餃類都食得出係新鮮既, 味道都PART 得住新蒲崗既"英記", GOOD!栗米 : 正常野 , 甜, 無乜特別!牛肉粒 : 唔怕死就叫啦, 又UN 又肥, 好多根都咬唔開, 咬得開既又好肥, 粒粒都有放落口, 但真正放得我個落肚既只有一,兩粒(一碟有十粒度)炸魚皮 : PART 得

肥牛 : 好食, 但唔係勁好食.
白螺片 : 烚一陣就已經OK, 無味,但好爽口!
栗米 : 正常野 , 甜, 無乜特別!
炸魚皮 : PART 得住以前既稻香, 不過而家既稻香已經食唔番咁好食咁薄既炸魚皮, 如果大家都LIKE 薄既炸魚皮, 可以TRY 下新蒲崗既"成記", 又薄又脆,正!

佢呢度有個好得意既現象, 就係我ORDER 一碟肥牛, 就上左兩碟, 我ORDER 冬瓜 & 冬姑, 就上左個雜菜拼盤(不過呢個DISPLAY得好靚同好好食), 無叫鴕鳥肉又上左. 由於我地得兩個人, 所以我地都指明份量不要太多.

10點前就"話"$88 任飲任食, 10點後就$78, 我地放學到成10點, 入去TRY 下先.
汽水呀! 咩蜜呀! 果D 都係FREE 既, 湯底要另外加錢, 最平既就$58 , 但有茶介小茶等等, 我地兩人全部要加錢既野的食品都無ORDER,湯底就選最平既$58. 結帳就$288 . 每人$144以咁既食物質素, 係值得既. 因為都去過好多貴價火鍋店, 想要食到這樣的質素, 咁既價錢真係無乜可能!
$144 (宵夜)
  • 日本黑豚肉
  • 雜菜拼盤