囡囡未試過厨司係面前煮野比佢食嘅感覺係點,咁啱有朋友约去松菱未帶埋佢去試吓!依度當然係寧靜又典雅所以順道教埋囡囡要安靜有禮嘅進餐技巧。今日我地選擇左食午餐,其實依度亦有單點嘅,不過想小朋友樣樣試吓又可以經濟一啲,所以都係選擇套餐,我自己就點左(松)$560係有和牛嘅,我幫囡囡點(竹)$260係美國牛肉,其餘嘅食物係一樣。先嚟好新鮮嘅沙律,材料有生菜,車厘茄,黃椒,甜甜酸酸沙律醬可以先開開胃口先,跟住厨司就好有心機咁一樣一樣煮比我地食仲會問我地對食物嘅喜好。再嚟海鲜,海鮮可以選擇虾或帶子。當然我各選一種咁可以試齊晒所有食物,虾鮮嫩彈牙熟之餘又保留到肉汁帶仔就细隻左少少,味道到好鲜甜爽滑。和牛係入口即溶,鮮嫩多汁厨司烹調時間掌握得好好,我要五成熟就五成,朋友要七成就七成炒芽菜清甜爽脆唔會有過多嘅油份炒飯同炒麵我比較鐘意飯,因為炒飯有好多葱,虾米仔,炒到粒粒金黃色未食已經香氣撲鼻,反而麵就只有酱油同牙菜一齊炒,好似失色左少少,差D漏左味噌湯,依度嘅湯飲完絕冇口喝嘅感覺,最後係一個超迷你嘅咖啡慕絲蛋糕,滿足晒!想一試又想經濟D點竹餐就夠架喇!唔食牛嘅人仲可以選擇雞,豬或銀雪魚添!
炒芽菜清甜爽脆唔會有過多嘅油份
2014-07-20