2023-02-01 128 瀏覽
我不嬲都好鍾意食東南亞嘢食,其中泰國菜更加係我嘅至愛,多得有呀哥帶我去呢間位處灣仔嘅泰國餐廳,我先可以食到一餐如斯美味嘅泰國料理盛宴。餐廳嘅裝修勁靚勁有泰國feel,座位闊落坐得舒服。食物方面,不得不提嘅係椒鹽軟殼蟹。佢外層酥脆內裡柔軟,面頭有好多炸香嘅蒜粒,食落口個口感好豐富。青咖哩雞都好好食,個咖哩汁微辣又充滿香料餘韻,水準十分之高,拎黎撈白飯食一流呀。仲有九層塔炒肉碎都好正,真係有好足料嘅九層塔,絕對唔係用粉炒出黎,肉碎個辣味微酸帶鑊氣,肉汁飽滿,撈飯食可以食兩三碗。奶油大蝦係呀哥嘅最愛,奶油唔漏,蝦肉蝦膏鮮甜。炒飯就係我嘅心水,尤其個臘腸同港式嗰啲有些少唔同,果然係正宗泰式風味。嘢飲都一試難忘。奇異果沙冰果味清香,解膩開胃。原個椰青唔單淨止椰汁清甜,果肉都軟嫩可口,而家再諗起都流口水呀。