2016-05-22 260 瀏覽
人哋話食盡東南亞。以前人地去旅行,都系想去試試其他地方嘅美食。泰國新加坡日本韓國,去一轉就系要使好多錢都唔講了,仲要起碼請好多日假出行。而我有個朋友Franky就系鐘意食泰國菜,但係就系唔時間去旅行,成日就系約埋D朋友陪距一起去試新野。其實就系分攤AA費用,而且多個人可以點多樣菜咯。之前又被距約埋一起,話距沒試過呢間,睇睇呢間系米甘正中,就就來咗陪距分攤飯錢喇。冬蔭公湯,泰國普遍到乜甘,甘就一定要試試啦。檸檬葉,香茅,蝦,酸酸辣辣,夠濃夠味。蝦味又夠又新鮮。好大一煲,絕對夠3-4個人分量。撈飯都可以。芒果糯米飯,芒果飯其實都系泰國特色,因為泰國當地水果真系太多喇。呢個系泰國食真系好平,呢度食都可以,芒果新鮮又唔系太熟。糯米飯好有嚼頭,軟軟綿綿。青木瓜沙律,距特別嘅沙律醬覺得沙律好特別,一般我地食沙律都系青菜,但係木瓜味其實真系好爽,而且覺得一D都唔腥,我自己系唔食好熟嘅木瓜,覺得太腍有腥味。LI個一D都唔會。泰式生蝦,一于就系好似日本刺身,但係又比刺身更加爽口,主要系新鮮,覺得冰冰地又唔會軟腍。賣相好似一朵花甘,好特別,加wasabi又夠刺激。正

2016-05-16