2022-04-21 2076 瀏覽
今日嚟咗灣仔[惠 Sushi Kei]朝聖,這家高級日本料理由港、日兩地擔任廚師超過21年,師承北海道米芝蓮二星廚師五十嵐信幸 (Sushizen すし善)的峻師傅主理。店內環境非常優雅,全壽司吧枱設計,大約有10個位,坐位位置空頗大,坐得好舒服,所以不會太多人,師傅每樣食材都會介紹和解釋,非常細心,互動和溝通得很開心,另外服務非常好,每次食完好快收碟和添茶,非常享受這裏的環境。非常期待的LUNCH OMAKASE ,價錢只需要$1080 就可以品嚐峻師傅為你炮製的19樣美味的食材,性價比超高的✨LUNCH OMAKASE SAKU $ 1080 🍱▪️漬物 ▫️羗,牛旁,醃蘿蔔,自家醃製,酸酸甜甜,非常爽脆,食不停口,作為開胃菜一流🥙▪️前菜🍅日本蕃茄配柚子沙律醬,鮮甜美味🫕銀杏蒸蛋,超滑的蒸蛋,底部的銀杏軟軟綿綿,重點係非常夠熱,好好食🇯🇵▪️刺身🐟真鯛配酸汁,魚肉口感爽脆,非常鮮甜🐟竹籤魚配柚子胡椒醬,竹籤魚經燒過,有少少炭燒味,魚油豐富好肥美🦪兵庫縣室津生蠔,超級大隻同飽滿,加上金箔和特制醬汁,鮮味非常🐟深海池魚,微微燒過魚皮,魚肉肉質軟軟棉棉,好鮮甜🐟大拖羅 ,油脂爆滿,一放入口魚油

LUNCH OMAKASE SAKU $ 1080

🍱▪️漬物

🥙▪️前菜
🍅日本蕃茄配柚子沙律醬,鮮甜美味

🇯🇵▪️刺身
🐟真鯛配酸汁,魚肉口感爽脆,非常鮮甜
🐟深海池魚,微微燒過魚皮,魚肉肉質軟軟棉棉,好鮮甜
🐟大拖羅 ,油脂爆滿,一放入口魚油滿瀉,好好味
🇯🇵北海道毛蟹蟹膏醬配紫蘇花,清淡嘅蟹肉配上濃味嘅蟹膏,加上紫蘇花嘅清香,完美嘅配搭

▪️和食
🍥煎帶子配紫菜醬,生熟程度非常完美,外層脆口,中間剛熟,紫菜味道濃郁,味道配搭剛好

▪️手握壽司
🍣平政魚,非常厚肉,魚味濃郁,口感肥嫩
🍣白蝦配竹炭鹽,白蝦淋滑,配竹炭鹽帶出鮮味
🍣小貝柱配黑松露醬,令到小貝柱味道香濃
🍣小肌配昆布,小肌魚經過7分鐘浸醋處理,好喜歡這酸酸地的感覺,配上薄昆布中和酸味,師傅真係好有心機做呢個魚
🍣赤海膽,我最愛的海膽,沒有令我失望,鮮味濃郁,入口即化,好味到癲
🍣喜知次,日本界嘅魚王,魚肉充滿油脂,肉質細緻,魚皮充滿彈性,超級好食
🍣蔥拖羅手卷,最喜歡的手卷,入口魚油滿瀉,大拖羅切得非常有口感,太幸福了

▪️湯
🍲昆布麵豉湯,面頭鋪滿細蔥,為濃湯增添蔥香,最特別係底部嘅昆布,滑滑溜溜好好食

▪️甜品
🍈日本密瓜,甜度尤如糖水般清甜,為這個豐盛的OMAKASE 畫上完美句號!

• Omakase