家賀屋刺身寿司專門店

Harvest House Sushi
係灣仔道一定唔會錯過家賀屋嘅大招牌,一睇個名咩刺身寿司專門店就覺得好貴。但女朋友話有12蚊件壽司喎,一開頭我以為呃我去食貴嘢,最後佢係 Openrice 開張圖俾我睇,原來係真,咁今晚就拿拿臨去食先!想叫店員仲可以禁機仔。三文魚頭湯 ($35)依排勁凍,街又大風。我哋一坐落就飲返碗三文魚頭湯,鮮甜帶點辣,仲勁足料,可以食埋三文魚肉,好温暖。明太子雞翼 ($45)之後嗌咗個少食,燒雞翼又有邊個唔鍾意食呢?脹卜卜嘅雞翼燒得好惹味,裡面仲釀咗帶鹹香嘅明太子,另外仲有檸檬汁俾你去下油膩。特選鮪盛 ($220) 原來餐廳岀名係賣日本最頂級嘅吞拿魚藍鰭,雖然我一心係嚟食十二蚊壽司,但聽至係頂級吞拿魚喎,都幾心動。除返都係 $37 舊,可以試晒吞拿魚嘅背肉、中吞拿魚同大吞拿魚腩。三種都好鮮甜同吞拿魚味好重。但講到最好食一定係腩肉,姐係大吞拿魚腩,呢個部份嘅脂肪較多和平均,有入口即演嘅感覺,肉質嫩滑幼細,真係超晒班。終於到十二蚊壽司啦!由左邊開始介紹啦:七味燒鯖魚 ($12/件) 有鯖魚嘅鮮味,味首幾豐富。油甘魚 ($12/件) 好香滑,未算肥美,但呢個價錢嚟講我可以食多十舊。空運立魚 ($12/件)

想叫店員仲可以禁機仔。
三文魚頭湯 ($35)
明太子雞翼 ($45)

特選鮪盛 ($220)
終於到十二蚊壽司啦!

由左邊開始介紹啦:七味燒鯖魚 ($12/件) 有鯖魚嘅鮮味,味首幾豐富。油甘魚 ($12/件) 好香滑,未算肥美,但呢個價錢嚟講我可以食多十舊。空運立魚 ($12/件) 裡面包咗塊葉,食落有啲薄荷味,夠清親新特别。
三文魚腩 ($12/件) 都幾肥美香滑。特大帆立貝 ($58) 真係難以抗拒,實在太大舊喇!唔止鮮味十足,仲頸肥美。厚身淡淡肉,好有口感,好美味呀!
勝手丼 ($98)
除咗有12蚊壽司,仲有100蚊有找嘅魚生飯。有蟹籽、牡丹蝦、帶子、三文魚同吞拿魚。哇!講真咁豐富嘅魚生飯係岀面都揾唔到喇。魚生一啲都唔差,牡丹蝦同帶子都做到爽口彈牙,三文魚同吞拿魚都好新鮮同有口感,蟹籽又多又脆卜卜。飯嘅份量都好多,落埋專係用嚟食魚生飯嘅甜甜櫻花汁真係好開胃。

2017-12-05