2017-01-09 902 瀏覽
以前係金鍾尾間返工,附迎冇咩野食,一係就好貴有次同事帶我很遠少少,黎呢間鮮果汁店,原來呢到有粉面套餐!兩送公仔面或米粉,$28連埋野飲(仲可以簡果汁架),真係堅抵!平得黎仲要好食架之後轉左工,已經好少黎呢頭,有差唔多兩年了。咁岩今日lunch時間會黎一黎金鍾灣仔附近, 便想起要過黎食返個米粉先返公司附近好多食肆都結業了, 幸好呢間果汁店仲係到!而且多左張長檯仔比客人坐係到食, 感覺比之前用摺檯好好多。腸仔蛋米粉+西瓜汁(中杯) $28本身是煎蛋,可要求改炒蛋,然後有腸仔或火腿等簡一樣。如果不要腸仔蛋,還有魚蛋燒賣米粉餐。連一杯細飲品或新鮮果汁一共只係$26,中杯$28,大杯$31。如果唔要米粉,亦有出前一丁選擇。腸仔炒蛋:腸仔有煎過的,唔係就咁水煮。炒蛋炒得好香滑軟綿綿的~好似舊式茶記既炒蛋三文治文面舊又大又滑既炒咁! 小女每次食親都一定會轉炒蛋呀。米粉:唔會太硬同粗身,又唔會太過淋。小女本身對米粉麻麻地,但呢間既米粉就好喜歡吃,又加埋可能係同個湯底好夾啦!湯底:呢間既湯底真係同出面食到既好唔同。外面茶記或者小食店,多數都係雞粉湯底,白白淡淡的。而呢間一是味道濃濃的,感覺有點像豬骨湯底
以前係金鍾尾間返工,附迎冇咩野食,一係就好貴

有次同事帶我很遠少少,黎呢間鮮果汁店,原來呢到有粉面套餐!

平得黎仲要好食架

之後轉左工,已經好少黎呢頭,有差唔多兩年了。

附近好多食肆都結業了, 幸好呢間果汁店仲係到!

而且多左張長檯仔比客人坐係到食, 感覺比之前用摺檯好好多。

腸仔蛋米粉+西瓜汁(中杯) $28
本身是煎蛋,可要求改炒蛋,然後有腸仔或火腿等簡一樣。

如果唔要米粉,亦有出前一丁選擇。

腸仔炒蛋:腸仔有煎過的,唔係就咁水煮。炒蛋炒得好香滑

而呢間一是味道濃濃的,感覺有點像豬骨湯底!加埋米粉和炒滑蛋,真係好好味啊~

西瓜汁:小女要了中杯西瓜汁,而西瓜汁是新鮮即渣的,而且冇落糖水

因為杯果杯不是很甜,外面好多果汁店都加左糖水調味,但呢間冇,只是飲到幾清新既西瓜味XP

最後食完碗粉面,店員呀姐仲主動黎收好碗和餐具,

而且對每位客人,每論坐低食定外賣,都有講一句「多謝晒」。

同埋坐低食既話,就不會用外賣碗和筷子上,而是用家用餐具,估不到咁細間舖仔都唔用即棄餐具,好環保啊!

希望這間小店長做長有,有機會小女還要再回來吃腸蛋米啊
2017-01-06
  • 米粉