2009-10-22 136 瀏覽
有人請客,為同行幾位朋友慶祝生日,我地特別早一個星期訂位去佢最欣賞既友和食日本野。我地真係有福啦,魚生剛剛到,見到好多好正既生魚,重睇埋師傅劏魚既刀法。今次影左好多相,但食評內只能挑選其中8張,不過一陣我會喺友和嗰頁post 埋上去。所有野都好新鮮。我地重要食到encore好多樣,重要攬住個肚走添。唔好哂時間,等我續一介紹比大家: 粟米頭盤 (季節性):必吃1!!! 非常鮮甜爽口,正到我同爸爸唔鍾意食蔬菜既人都食到要encore!!! 。 粟米係切成一片片既(我地鍾意呀,唔洗自己喳住黎咬),可以用筷子夾起,不過要好小心,因好容易跌。 炸三文魚皮:必吃2!!! (sorry唔記得影相)經理推介,好薄,好脆,好夠味,入口重會溶,無人話你知真係好難估到係魚皮。 拖羅壽司:必吃3!!! 條魚剛剛到,師傅劏完我地係頭8個欣賞到既食客 dum dum dum... (dum 幾聲) 食到我地大家都要encore!!! 入口會溶架!!! 温度啱啱好,好鮮甜,係我食過最好食既拖羅!!! 所有拖羅fans真係唔好錯過,一定要黎試下。 金目鯛刺身同八爪魚刺身:我個人係比較喜歡食壽司,可能係因為有飯
,重要攬住個肚走添

唔好哂時間,等我續一介紹比大家:
 粟米頭盤 (季節性):必吃1
!!! 非常鮮甜爽口,正到我同爸爸唔鍾意食蔬菜既人
都食到要encore!!!
。 粟米係切成一片片既(我地鍾意呀,唔洗自己喳住黎咬
),可以用筷子夾起,不過要好小心,因好容易跌。

拖羅壽司
所有拖羅fans真係唔好錯過,一定要黎試下。

金目鯛刺身同八爪魚刺身:我個人係比較喜歡食壽司,可能係因為有飯。因為爸爸要食薄切既刺身,經理介紹就左金目鯛。我媽媽鍾意食八爪魚,見到啱啱交到師傅手上既一條咁靚既八爪魚(見圖),就忍唔住叫左個order。嘩!! 好新鮮好甜呀,八爪魚個圏圏係最好食架!!

海膽壽司
:必吃4!!! 話左比經理知係我地生日嗰幾個既favourite
,唔知係咪師傅私人醒,好勁呀
(見圖)。鮮甜滑溜,真係冇得彈!

蘿蔔苗拖羅卷:問經理可否介紹個特別既卷物,佢就叫我地試下冇飯既蘿蔔苗拖羅卷,入面有蘿蔔苗,拖羅同蟹籽。好清新既鮮味,而且D蘿蔔苗好嫩口。

燒三文魚壽司
:必吃5!!! 係友和個網頁見到幅相,所以叫黎食。平時唔知係咪喺buffet食得太多三文魚刺身,今次食到依個燒三文魚壽司我以後都會轉左食燒既。
 唔需要點汁,三文魚本身有味,上面重有薑溶。我又要encore!!!
 好似細佬仔時第一次食到D咁好食既野要daddy mommy比多D個隻

燒秋刀魚壽司
:必吃6!!! 我地叫壽司食時經理第一個推介。佢解釋因為我地啱啱有8個人,一燒條秋刀魚就要做8件,所以每次叫要最少order 8件先得。我地好多人未食過唔係好想試,因為驚腥同多骨。佢就話包冇骨同包唔腥!!! 咁我地就大膽試下。嘩,我地每個人都拍哂手掌!!!
好食都難以形容,所有人都再encore!!!  個秋刀魚唔只冇骨,唔腥,個肉重好滑好嫩好細緻,燒出黎個味道好香,真係冇介紹錯!!!
 好想做卡通片入面既主角大叫大跳飛上天。

生野我地重食左我地平時都好鍾意食既Mirugai (giant clam)同油甘魚Hamachi。全部都好新鮮好清甜。如果大家個肚重有空位都不訪試下。

必吃7!!! 燒拖羅魚拗!!! 我地屋企通常都會叫燒Hamachi魚拗食。不過經理話拖羅魚拗重好食!!! 真係講得冇錯,我地以後係會叫拖羅魚拗
!! 入到黎已經香噴噴,燒到個皮好脆,D肉好滑好鮮甜。我地食到lam lam lay

食完個拖羅魚拗我地真係再無餘力啦。不過我同兩位較肥既朋友都要食埋個柚子sorbet先肯走,幫助消化嘛。

大家今次真係好似去完演唱會咁,encore左無數次都重想繼續黎。
食完今餐之後覺得以後唔洗去第二度食日本野。
其中一個好鍾意食日本野既人話質素高到好似去左日本食咁。
 唔洗比錢,所以唔知幾貴。
不過食到咁正咁新鮮既日本野,貴都應該啦。
粟米 (季節性)
八爪魚刺身
蘿蔔苗拖羅卷
金目鯛刺身
剛到既原條八爪魚
2009-09-17
粟米 (季節性)
八爪魚刺身
蘿蔔苗拖羅卷
金目鯛刺身
剛到既原條八爪魚
  • 粟米頭盤 (季節性),壽司(包括燒秋刀魚!!! 燒三文魚,油甘魚Hamachi,拖羅Toro,海膽Uni),八爪魚Tako刺身,拖羅魚拗