位於深水埗嘅「順流精品咖啡」大門裝咗依家買少見少嘅通花鐵閘,喺陽光下閃閃發亮,復古味濃✨兩層高嘅店面採用工業風裝修,無論室內室外都有唔錯嘅打卡位!店內嘅咖啡同食物質素都好高,絕對係去開大南街都值得去買杯咖啡試吓🫶🏻🍷Honduras Sherry Whiskey Barrel Fermentation $80呢杯手沖咖啡係男朋友之前試完知我一定鍾意,所以再帶我去飲,結果真係深得我心😛佢聞落同咖啡完全沾唔上邊,反而有Whiskey嘅香氣,原來因為個咖啡豆係放喺「雪莉酒桶」(一種裝威士忌嘅橡木桶)發酵處理,所以有濃郁酒香🤤飲落亦有少少飲緊酒嘅感覺,但冇酒精,亦更順喉易入口。建議大家趁熱飲,因為涼咗就冇咗甜感會偏酸,但有另一番感覺😌不過我懷疑佢嘅咖啡因似乎偏高,因為對咖啡耐受性低嘅我,飲完兩杯仔開始飄同手震😂但成功登上我最喜愛咖啡第二位❤️(第一位仍然係Geisha)!另外要留意,店內嘅手沖咖啡會定期轉新產地同莊園,祝大家去嘅時候都幸運地試到呢杯咁有趣嘅手沖咖啡🥹🥹🥹🥣三溝 $55呢個咁港式嘅飲品名係受生菜、魚肉、碗仔翅組成嘅「三溝」啟發,呢度嘅「三溝」係混合咖啡☕️鮮奶🥛抹茶🍵啡、白、綠嘅漸層

🥣三溝 $55
呢個咁港式嘅飲品名係受生菜、魚肉、碗仔翅組成嘅「三溝」啟發,呢度嘅「三溝」係混合咖啡☕️鮮奶🥛抹茶🍵啡、白、綠嘅漸層賣相已經非常適合打卡,記得影夠先好攪拌🤣

未溝勻之前飲係Latte嘅感覺,溝完個口感好豐富,初初覺得奶味最重,慢慢又畀抹茶味搶番啲(可能我攪唔勻😂),味道十分微妙😆😆😆

🍰Baileys Cheesecake $48
雖然雲呢拿比Baileys味道更濃,但口感Creamy,亦夠濕潤,唔會太甜太膩!推介配重酒香嗰個手沖咖啡,令Cheesecake酒味更出,簡直係味道昇華🤤🤤🤤

總結!希望我下次去仲有嗰個偽Whiskey咖啡🥹🥹🥹

2023-05-03
$91.5 (下午茶)
  • 三溝
  • 手沖咖啡