2013-11-02 304 瀏覽
近年拉面風又再度殺到黎hongkong~本人因為中學時代去過一間連鎖店幫襯拉面之後每個人把議去食拉面~都非常拒絕 因為又硬又濃又油 絕對唔系我口味 所以我無參與任何排隊熱潮。到呢排有位舊朋友知道我常常經過西9 就提議我一定要試呢間每日只賣100碗既拉面店~足足提左幾次 今日收工就去試一下啦~ 排隊時已有待應幫你點單~入到去好細好得意既日本格局,裡面大約一半人其實都系日本人!我今次試左呢個白伝 $78 ~ 坐低自己斟杯水 清清個口味先~面就送到來 ~ 呢間拉面鋪頭系採用沾面方式~每張台都有說明書既~我跟足佢既指引 佢唔會好油,面既硬度適中好煙un~湯雖然濃郁但唔會太鹹~ 連原本既叉燒,荀既味道都仲系度,流心蛋真系流心 食到有d甜味 ~ 唔會有腥味 ~份量好大ar 足夠一人架~ 唔會睇落咁細 ~呢餐真系食得好飽 排隊都無令我失望 ~ $78仲平過宜家d拉面店啦~仲唔洗另外加錢買蛋tim~ 你覺得貴唔貴 就要睇你點定義啦~不過唔知點解佢個湯底 我覺得昆布味濃d ^_^
近年拉面風又再度殺到黎hongkong~

入到去好細好得意既日本格局,裡面大約一半人其實都系日本人!

我跟足佢既指引 佢唔會好油,面既硬度適中好煙un~

湯雖然濃郁但唔會太鹹~ 連原本既叉燒,荀既味道都仲系度,

流心蛋真系流心 食到有d甜味 ~ 唔會有腥味 ~

份量好大ar 足夠一人架~ 唔會睇落咁細 ~

不過唔知點解佢個湯底 我覺得昆布味濃d ^_^
2013-11-02